Northland stoppar verksamheten

En rapport vill hålla igång anrikningsverket i Kaunisvaara. Foto: Lennart Håkansson

Rapport vill rädda Kaunisvaara

Pajala En konsultrapport som beställts av Northlands konkursbo visar på stora förluster, 25-30 miljarder kronor, om Northlands gruva stängs permanent, rapporterar P4 Norrbotten.

Rapporten, som är beställd av konkursförvaltaren och gjorts av konsultföretaget ÅF, kommer till slutsatsen att det är förmånligare med fortsatt gruvdrift än avveckling.

De framtida produktionsvärden under gruvans livslängd som går förlorade vid en definitiv stängning beräknas till 20-30 miljarder kronor.

Att ha gruvan i malpåse kostar 30-40 miljoner kronor per år. Tanken är att det ska finansieras genom att LKAB anrikar en del av sin malm i Kaunisvaara. En lösning som LKAB hittills varit kallsinnig inför.

Tidigare i år köpte ett konsortium av finansmän, Abecede, anrikningsverket av konkursboet. Konsortiet och konkursfövaltaren hoppas fortfarande på LKAB.

- Den lösning som jag tillsammans med konsortiet föreslår är ett kommersiellt samarbete med LKAB där man anrikar en del av LKAB:s malm i anrikningsverket i Kaunisvaara på kommersiella villkor. Den dialogen pågår fortfarande, säger konkursförvaltaren Hans Andersson till Dagens Industri.

Rapporten slutsats att det bli samhällsekonomiskt lönsamt att upprätthålla drift i anrikningsverket i väntan på att malmpriserna når nivån 70-80 dollar per ton, mot dagens 40 dollar. Med det vill man sända en signal till LKAB:s ägare, staten.

– Jag hoppas att regeringen tar till sig budskapet, säger Hans Andersson till P4 Norrbotten.

Annons