Porträtt: Mattias Bergqvist
Porträtt: Mattias Bergqvist

En jobbskapare under press

Boden Mattias Bergqvist har på fyra år byggt upp en stor privat hemtjänst i Boden. Nu är bolaget under företagsrekonstruktion för att undvika konkurs.

Hans historia visar vad en företagsam människa kan skapa, och hur lätt det är att med politiska beslut ändra förutsättningarna för en verksamhet.

Efter att ha läst ekonomi på Handels i Umeå och gjort praktik vid Svensk-amerikanska handelskammaren i Washington, fick kärleken honom att slå sig ner i Boden. Det skedde ungefär samtidigt som hemtjänsten skulle privatiseras och han såg både ett behov och en möjlighet.

- Min egen farmor hade hemtjänst och jag såg att den inte fungerade så bra. Jag insåg att här fanns en bransch där man kunde göra stora förbättringar utan att vara raketforskare, säger Mattias Bergqvist.

Han startade Din hemservice 2010. Nu, drygt fyra år senare har företaget 100 anställda och 170 kunder. Nöjda kunder visar en kundundersökning som Bodens kommun gjort.

På resan dit har företaget gått ihop med Assistansteam 1 och Mattias äger nu bolaget tillsammans med Erik Hegglund som drev det bolaget.  I somras tog man över Sensias hemtjänst. Hittills under uppbyggnaden har man inte lyckats uppnå plusresultat. Men man var på väg.

Hopslagningarna gjorde det möjligt att minska overheadkostnaderna och effektivisera tidsplaneringen vilket är en nyckelfråga i en så personalintensiv bransch.  En oberoende mätning visade nyligen att företagets tid hos kund utgör 70 procent av den totala tiden, vilket är den bästa nivån i branschen.

Men strukturaffärerna och effektiviseringarna har varit en hopplös kamp mot politiska beslut som ändrat grundvillkoren.

För två år sedan togs ett politiskt beslut i Boden att istället för en årlig uppräkning med 2-3 procent för att kompensera för automatiska kostnadsökningar, sänktes timersättningen för hemtjänstinsatser med 7 procent. Förra året sänkte man med ytterligare 7 procent. Timersättningen till de privata hemtjänstföretagen är nu 340 kronor. Medan den egna kommunala hemtjänsten kostar 408 kronor per timme.

- Vår verksamhet minskar de kommunala kostnaderna med cirka 10 miljoner kronor per år, jämfört med om kommunen skulle utföra det i egen regi, säger Mattias Bergqvist.

Mattias Bergqvist har nu begärt företagsrekonstruktion. Det går inte att sänka kostnaderna mer och intäkterna styr kommunen över.

- Jag hoppas att man ser allvaret och ger oss ett avtal som är skäligt. Det är bättre att minska antalet timmar än att sänka ersättningsnivån om man vill spara, säger Mattias Bergqvist.

Lyckas inte företagsrekonstruktionen kommer Bodens kommun att stå inför att själva bygga upp en organisation med 100 anställda som ska serva 170 behövande invånare, och det med bara ett par veckors tidsram.

Mattias Bergqvist framhåller att samarbetet med kommunens tjänstemän alltid varit bra och att de är positiva och hjälpsamma. Han ser också tecken på att den politiska ledningen börjar se allvaret.

Fotnot: Hemtjänsten regleras i treårsavtal, men sista paragrafen säger att allting kan ändras med politiska beslut. Med två veckors varsel.