Josefine Åhl ny vd för satsande KYAB

Luleå Josephine Åhl är ny vd för Luleåföretaget KYAB som nu växlar från utveckling till satsning på att sälja.

Produkten som ska säljas är en webbaserad tjänst som ger användaren koll på energianvändningen genom att visualisera den. Det unika är att detta sker i realtid. Användaren kan på samma skärm hålla koll på förbrukningen från olika system, som fjärrvärme och vatten. Dessutom mäts mer än enbart energi.

– Man ser var man har problem och om man har problem. Företagen får sedan själva hitta arbetssätt att lösa problemen. Vi stöttar enbart och det är en avgörande faktor, säger vd Josefine Åhl.

- Det handlar om att förändra beteenden och rutiner som gör företaget så energieffektivt som möjligt. Tänket går allt mer mot miljö och vad just vårt företag kan bidra med. Det märker vi tydligt på trycket och efterfrågan, säger  Josefine Åhl.

KYAB bildades 2006 och härstammar ursprungligen från ett forskningsprojekt på Luleå tekniska universitet.  2008 fick bolaget finansiering för att ta fram en mätprodukt från Energimyndigheten. Först tog bolaget fram produkter för villaägare men fokuserar nu på företag, kommuner och landsting.

– Vi är nio anställda i dag men vi satsar på att bli ännu fler redan under 2015. Produkten och marknaden är mogen nu, säger Josefine Åhl.

Josefine Åhl kommer närmast från Luleåföretaget Oricane AB, där hon varit operativ chef.

KYAB:s utveckling finansieras delvis av Norrlandsfonden.