Krönika: Robert Bergman
Krönika: Robert Bergman

Omätbara men avgörande drivkrafter

Piteå Ge ett pris till den företagare som är bäst på att bedöma människors drömmar. Och ett till den som varit bäst på att utveckla kulturen. Det föreslår Robert Bergman, i veckans krönika.

Om du byter ut det klassiska verktyget nyckeltal mot nyckelfaktorer och definierar dessa som förmågan att förstå människors drömmar, önskningar och drivkrafter utöver de rent ekonomiska då får du ett viktigt svar på hur näringslivet i Norrbotten, företagsledare och entreprenörer måste lära sig att verka.

Naturligtvis kan man mäta ett företags framgång med traditionella nyckeltal även i framtiden men vägen till framgång kommer att se annorlunda ut.

Den bildade entreprenören som även ser sig som en viktig samhällsbyggare låter som ett önskvärt ideal.

En dramatisk förändring av samhället är att mellanleden i stor utsträckning försvinner. Producenten av varan eller tjänsten står i direktkontakt med slutkunden. Denna förändring pågår varenda dag och ökar i hastighet.

Inom handel och media märks förändringarna extra mycket.

Förändringarna ökar behovet av att få veta hur amdra gör och få möjlighet att diskutera. I vårt län har vi flera goda exempel på detta, jag ska lyfta fram några.

För egen del var jag med och startade något vi kallar Vardagsrummet i Piteå i Bryggeriet 2006. Lite populistiskt uttryckt handlar det om de gränsöverskridande mötena. Många var positiva men prognosen som de flesta anslöt sig till var att efter något år skulle verksamheten tyna bort. Så brukar det gå när entusiasmen falnar.

Idag är verksamheten i högsta grad vid liv och med akademins (framför allt LTU) engagemang ser framtiden än ljusare ut. Man möts på neutral mark.

Vetenskapens hus i Luleå är en stor succé med samma, men större och maffigare, koncept. Jag är övertygad om att denna satsning från LTU, IVA och LKAB kommer att få stor betydelse för Luleå och hela Norrbottens utveckling.

LKABs vd Lars-Eric Aaro är för övrigt ett utmärkt exempel på en företagsledare med vidare vyer än enbart företagets nyckeltal. Att förstå att samhällets utveckling, ortens eller regionens, är av stor betydelse för företagens framtid är för de flesta ganska lätt, men att vara med och engagera sig för denna utveckling utöver det egna företaget är en större utmaning. Det blir dock bara viktigare med tiden.

I det här sammanhanget är förstås näringslivets organisationer mycket viktiga aktörer och det är  mycket glädjande och intressant att båda de stora organisationerna nu leds av två mycket kompetenta kvinnor, Ingela Lekfalk, Företagarna och Inger Edlund Pedersen, Handelskammaren.  

Så inför årets alla näringslivsgalor i  länet hoppas jag att det kan instiftas några nya priser där vinnarna visat särskilt stor skicklighet i att bedöma människors drömmar och någon som tydligt dragit lärdom av att våra affärsmodeller drastiskt håller på att förändras.

Kanske till och med ett pris till det företag eller företagare som varit bäst på att utveckla kulturen i länet eller orten.

Robert Bergman

2015-01-16

Robert Bergman äv vd för utvecklingsstiftelsen IS Pite som stöttas av de största företagen i Piteå och kommunen.  Robert är ordförande för föreningen Vardagsrummet. IS Pite är medlem i IVAs näringslivsråd och samarbetet med IVA och LTU är av stor betydelse, liksom satsningen på Lindbäcksstadion och samarbetet med Piteå Science Park.