Veckans krönika
Krönika: Jeanette Nilsson

"Det är nu det händer"

Boden Jag bor i väldens bästa län med de bästa företagen och de kraftfullaste människorna och det är inget skryt. Det skriver Jeanette Nilsson, näringslivschef i Boden i veckans krönika.

Norrbotten - Italien - Stockholm - Norrbotten, senaste veckan har jag varit på en fantastisk resa som gett mig ännu mer anledning att vara en stolt Norrbottning.

Jag var i norra Italien och åkte ett skidlopp som skulle varit 70 km men det fanns ingen snö så det skottades ihop 57 km i vacker terräng genom byar och bredvid en liten älv.

Vi åkte med en arrangör från Sverige där få haft snö att träna på, så när jag berättade om våra fantasiska förutsättningar till riktig snöträning ville alla berätta om sina Norrbottensrötter och var mycket intresserade av att höra om de stora förändringar som nu sker.

Jag pratade med flera som började fundera på att åka upp och hälsa på släkten eller undersöka möjligheter för sina företag att vara med i den expansion som nu sker. Vi hade en tävling i tävlingen. Vem var den snabbaste norrbottningen - det var en Kirunabo som vann.

Efter Italien stannade jag i Stockholm och var värd för Luleåregionens 8:e  frukostmöte tillsammans med Älvsbyns näringslivschef Pär Jonsson. Vi presenterade fakta om den tillväxt som sker i regionen och hur sammanlänkade vi är med kompletterande näringslivsstrukturer.

Vi är den största befolkningskoncentrationen norr om Stockholm och vi har både en stark basindustri som växer, men också nya näringar som ser värden i kyla och grön el.

Vid varje frukost så har vi en presentation av någon som kan ge en bra bild av kraften i Norrbotten. Susann Jonsson som är vd på Filmpool Nord berättade med inlevelse om hur mycket bra film som spelas in i vår region och vilken guldkant på tillvaron hon fått efter 24 år i Stockholm,  nu när hon med samma tid till jobbet bor så att hon kan äta ägg från gårdens höns. 

Det är så roligt att vara med på frukostmötena för de som kommer och lyssnar blir så imponerade av det vi berättar om. Det blir allt fler som tydligt berättar att de vill flytta till oss, både människor med relationer sedan tidigare men även de som ser de fantastiska möjligheterna som alla de stora investeringarna ger för att skapa en framtid som är den de drömt om.

Åter i Norrbotten känner jag en stor lycka över vår vackra natur och att det är så många som är nyfikna och vill komma till vår region och förverkliga sina drömmar.

Vi som bor här kan ibland glömma bort hur bra vi har det och många har lärt sig att det är fult att skryta men jag brukar tänka på italienarena. Tänk om de frågat när jag kom dit: Varför är du här när ni har så mycket bättre med snö i Norrbotten?  De sa det inte utan de bara välkommande oss till världens bästa skidlopp.

Jag bor i väldens bästa län med de bästa företagen och de kraftfullaste människorna och det är inget skryt.

Jeanette Nilsson

2015-01-30

Jeanette Nilsson arbetar som näringslivschef i Bodens kommun. En nyfiken civilingenjör som gillar utmaningar.