Årets pristagare i Kiruna
Kirunagalan 2015

Kirunahälsan Årets företagare i Kiruna

Kiruna Åsa Björnström Jannok, ägare och vd för Kirunahälsan blev Årets företagare i Kiruna. Hon tog emot utmärkelsen vid Kirunagalan på fredagkvällen.

Företagarna Kiruna utser Årets företagare. Juryns motivering till priset var:

"Med god lönsamhet och stora framtidsutsikter är denna företagare en god förebild för andra. Med sina medarbetare och samarbetspartners har företaget knutit till sig bred kompetens och skapat ett värdefullt nätverk inom hälsobranschen."

Övriga nominerade var Ydimer och Frisyrveket. Alla tre nominerade presenterades i Affärer i norr i förra veckan.

Övriga som fick pris vid Kirunagalan var:

Swedish Space Corporation-priset: Fiber & Elkraft i Norr. (Jörgen Pääjärvi och Mikael Rautio) Motivering: 

"Leveranssäkerhet, dygnet-runt-service och specialistkompetens bidrog starkt till att raket -och ballongprogrammet vid Esrange Space Center kunde genomföras, trots åskskador, semestertider och kort varsel."

Tekniska verkens Energi- och miljöpris: Klass 4, Raketskolan (nu åk 5), fjolårets vinnare av den nationella panta-mera tävlingen. Motivering:

"Genom små och kloka beslut i vardagen kan vi förändra världen och rädda vårt klimat. Med en hög ambition och massor av vilja har dessa ungdomar i ett lokalt engagemang positivt bidragit till den globala klimatutmaningen. De har visat att valet ligger i dina och mina händer – det går att göra skillnad."

Tyrénpriset, Litet avtryck - stort intryck: NCC Construction Sverige AB. (Peter Johansson) Motivering:

"I samarbete med Kiruna kommun har företaget varit en drivande kraft i byggandet av världens första passivhus i arktiskt klimat och uppfyller prisets motto ”litet avtryck - stort intryck”. Ett hus som kommer att bli en viktig inspirations- och kunskapskälla för framtida byggande i det nya Kiruna."

Kiruna kommuns idéutvecklingsstipendium: Fredrik Blind. Motivering:

"Kiruna kommun vill premiera och uppmuntra denna person att jobba vidare med en hållbar produkt som kan komma att få betydelse för arbetsmiljön och det förebyggande säkerhetsarbetet inom flera olika branscher."

Norrbottens Media-priset, Årets förebild: Kimberley Ahlström. Motivering:

"Årets förebild 2015 finner inspiration i mötet med sina medmänniskor och verkar för ett bättre samhälle genom kultur och konst. I projektet Konst mot cancer har hon både coachat drabbade människor samtidigt som hon med sina verk skänkt bidrag till cancerforskningen. Hon har även fungerat som Kirunaambassadör i projektet Fallondrin med syftet att informera om stadsomvandlingen på ett mycket originellt sätt, och är en sann förebild i Kiruna med en styrka och energi utöver det vanliga."

Yngve Bergqvists entreprenörspris: Mats Taaveniku och Cecilia Korvi, Ydimer Management AB. Motivering:

"Med flera strängar på sin lyra har detta företag etablerat sig och vuxit sig starka, såväl inom utbildnings- som projektbranschen. Vi är övertygade om att företaget med framgång kommer coacha varandra och andra in i en lysande framtid."

LKAB:s arbetsmiljöpris: Rota Elmek AB. (Ros-Marie Niemi Wstman, Lars Niemi, Markku Adermalm) Motivering:

"Detta företag har på ett engagerat och ansvarsfullt sätt tydligt förbättrat sitt systematiska arbetsmiljöarbete i syfte att förebygga ohälsa och olycksfall, som är ett av LKAB:s mest prioriterade områden. De har genom aktiva åtgärder dokumenterat och kommunicerat sitt ställningstagande till en olycksfri arbetsmiljö och driver ett bra förebyggande arbete, dels lokalt i egna lokaler, dels i fält inom LKAB:s samordningsområden."

Progressum-priset: Kiruna bokhandel och Kiruna stadsbibliotek. Motivering:

"Kiruna har i alla tider haft ett starkt och livaktigt konst- och kulturliv. Vinnarna har, med personligt engagemang och stor initiativkraft, serverat kirunaborna hänryckande berättelser och en bokfestival av högsta nationella toppklass."

Peab-priset: SKIGO (Christer Majbäck). Motivering:

"Med en lokal förankring har man lyckats att utveckla konkurrenskraftiga och hållbara produkter inom skidsporten, som används av både motionärer och världseliten. Företaget står inte still i spåret, de fortsätter sin utveckling och levererar produkter i världsklass till världseliten."

BDX-priset: Kiruna IF (Johan Köhler). Motivering:

"Med ett tydligt ställningstagande om allas lika värde har vinnaren gått i bräschen inte bara inom idrottsvärlden. Deras HBTQ-arbete skapar långsiktigt ett socialt hållbart Kiruna där man tillsammans bryter gamla normer och värderingar. Den snöboll som satts i rullning kommer att vara avgörande för stadens fortsatta utveckling."

Kiruna Lappland-priset: Karin Nilsdotter, Spaceport Sweden. Motivering:

"Årets pristagare är en djärv visionär som bygger broar mellan forskning, en etablerad industri och besöksnäringen. En kompetent person med skinn på näsan som fått flera stora utmärkelser för sitt arbete, och som förstärker Kirunas starka varumärke nationellt och internationellt. Kiruna kan vara mycket stolt över årets pristagare som är med och skapar en ny bransch." 

Sparbanken Nord-priset: Camp Ripan (Monica Lind). Motivering:

"Ett målmedvetet arbete har resulterat i ett starkt och lönsamt bolag. Genom att tillvarata Kirunas unika miljö och paketera det har man lyckats attrahera kunder över hela världen. Det är ett bevis på att man kan nå framgång i en bransch som för Kiruna är mycket viktig. På ett föredömligt sätt har man också engagerat sig i Kirunas utveckling av turismbranschen."

Coop Malmfälten-priset: Spis Mat & Dryck (Johan Lans och Johan Stålnacke) Motivering:

"Med kulinarisk kvalitet, engagerat entreprenörskap och personlig service i toppklass, har vinnaren bjudit in kirunaborna och andra gäster till nya upplevelser som stärker Kirunas varumärke."

 Kirunagalan arrangeras av näringslivsbolaget Progressum i Kiruna.