Kurt och Ingela

Den nye projektledaren Kurt Wennberg och Företagarnas regionchef Ingela Lekfalk presenterade satsningen på Pajala under fredagen.

Kurt Wennberg leder Pajalasatsning

Pajala Pajalas före detta kommunalråd Kurt Wennberg blir projektledare för Företagarnas och Arbetsförmedlingens satsning på att öka sysselsättningen i Tornedalen efter Northlands konkurs.

Projektet startade 1 januari och Kurt Wennberg har redan träffat några företag för att inventera deras chanser till överlevnad.

- Det är ett jättespännande jobb och jag tror det finns stora möjligheter. I länet som region skapas det många nya jobb de närmaste åren. Jag kommer att arbeta med Tornedalen i fokus, säger Kurt Wennberg.

- Det är viktigt att direkt efter konkursen ta vara på den samlade kraft som finns och omedelbart tar fram åtgärder för att ta fram alternativ sysselsättning. Nya idéer medför nya jobb. Ännu viktigare är det att vidta åtgärder innan människorna flyttat eller tappar sin just spirande och växande framtidstro, säger Ingela Lekfalk, regionchef för Företagarna Norrbotten.

Projektet ska inventera de lokala företagens möjligheter att behålla sin personal, skapa kluster mellan företag i länet för att öka samverkan mellan företagen och erbjuda utbildning för att stärka företagen.

Det övergripande målet är att behålla och utöka den sysselsättningsgrad som gruvan medförde. Det handlar om storleksordningen 1.000 arbetstillfällen som ska säkras. Kurt Wennberg anställs av Företagarna under ett år för att driva projektet.

Annons