Karl-Axel Waplan

Karl-Axel Waplan, Northlands förre vd uttalar sig i Svenska Dagbladet. Foto: Northland Resources

Northland dolde miljardkostnad

Northland Resources dolde miljardhål för aktieägarna ända tills en läcka satte stopp. Det skriver Svenska Dagbladet i en granskning av Northlands fall. Förre vd:n Karl-Axel Waplan vill inte ta på sig skulden, i den första intervju han gett på ett och ett halvt år.

– Det är hemskt lätt att köra med backspegeln. Vid varje tillfälle försökte vi ha ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Vi bedömde inte att vi tog några risker, säger Karl-Axel Waplan i intervjun med SvD.

Enligt SvD:s granskning var stora delar av underlaget bolaget presenterade baserat på glädjekalkyler. De hundratals konsulterna visste inte hur dyrt det var att driva en gruva. Prognoser för valutakurser och järnmalmspris uppdaterades inte tillräckligt ofta, säger de källor tidningen talat med.

”Jag är mycket glad och stolt över den fortsatta starka utvecklingen av Kaunisvaara-projektet” skrev Karl-Axel Waplan i ett pressmeddelande den 29 november 2012. Men då visste han att gruvan var i knipa. Samma dag gick han till styrelsen och berättade att gruvbolaget behövde mer än 2 miljarder kronor. Nio månader efter det senaste mångmiljardlånet.

Karl-Axel Waplan fick sparken från Northland i juni 2013, när Folksam, LKAB, Metso och Peab gick in med nytt kapital.

Förutom av Svenska Dagladet, granskas Northland Resources nu också av Uppdrag granskning och radioprogrammet Kaliber.

Annons