Sveriges största investeringar i Norrbotten

Luleå De senaste åren har 15 procent av Sveriges industriella investeringar skett i Norrbotten. Det visar en färsk rapport från länsstyrelsen.

Luleå tekniska universitet har på uppdrag från länsstyrelsen i Norrbotten skrivit en rapport om Norrbottens roll i den svenska samhällsekonomin.

Den visar att Norrbotten under det senaste decenniet varit en av landets mest dynamiska regioner med en tillväxt, mätt i bruttoregionprodukt (BRP), som är starkare än rikets. 

Under åren 2011-2013 genomfördes 15 procent av Sveriges industriinvesteringar i Norrbotten. Norrbotten har också den största varuexporten per capita med 172 000 kronor per invånare. Norrbotten exporterade 3,9 procent av den totala varuexporten i Sverige 2011, vilket gör Norrbotten till det sjätte största exportlänet i Sverige.

Även besöksnäringen är stark. Under 2013 hade Norrbotten de femte högsta logiintäkterna i landet.

– Länet utgör ett viktigt bidrag till landets samlade ekonomi och genom att ytterligare bygga vidare och utveckla näringar med koppling till de styrkeområden och  fördelar som länet har så kan vi ytterligare stärka länet, säger Andreas Lind som är näringslivschef på Länsstyrelsen.