Thomas Fogdö drar in miljoner

Malmö Thomas Fogdö och de två medgrundarna till företaget Packbud, drar in 3 miljoner kronor i riskkapital med målet att bli störst i Sverige.

Det Malmöbaserade företaget Packbud bildades för ett par år sedan av utförsåkaren från Gällivare, Thomas Fogdö och Mikael Funa och Pär Wredendahl.

Nu satsar man på att bli ett Ebay för transporter. En tjänst där man ska kunna boka in sig på ledigt utrymme i lastbilar. Cirka 300 transportbolag är anslutna till tjänsten i dag. 90 procent av kunderna är privatpersoner.

– Idén fick Thomas Fogdö för ett antal år sedan. Han är väldigt miljöintresserad och föreläser mycket runt om i landet och kör mycket bil. Han tänkte att det borde gå att optimera ytorna i transportbranschen bättre. Flygbranschen och hotellbranschen har kommit långt med att utnyttja ledig kapacitet, men det finns fortfarande enormt mycket att göra i transportbranschen, säger Mikael Funa till affärsajten 8till5.

Det är riskkapitalbolaget Aggregate Media Fund och fem affärsänglar som går in med 3 miljoner kronor.

Thomas Fogdö är uppvuxen i Gällivare och tävlade för Gällivare Sportklubb. Han vann bland annat fem världscupdeltävlingar och en totalseger i världscupen i slalom. 1995 bröt han ryggen under ett träningsåk i Åre och blev förlamad från midjan och neråt. Efter olyckan verkar han som föreläsare, rådgivare och författare. Han är numera bosatt i Uppsala.