Jimmy Ingemansson (1)

Jimmy Ingemansson, personlig tränare i Luleå.

Variera träningen i sommar

Luleå Undvik tokträning. Satsa på roliga träningar och ät och drick goda och hälsosamma saker i sommar, skriver Jimmy Ingemansson, personlig tränare.

Låt semestern bli starten på något nytt – en sommar som laddar dig full med ny energi, minskar stressen och blir en språngbräda till ett hälsosammare liv. Låter det som en utopi i en tillvaro med högt tempo och stressig arbetssituation? Låter det som ett straff när du bara längtar efter att få vila ut? Faktum är att det krävs oerhört mycket av kroppen för att prestera och leverera hela året. 4-5 semesterveckor är den perfekta möjligheten för att förbättra din hälsa och bygga upp kapaciteten så att du lättare hanterar det höga tempot.

En ganska vanlig målsättning för motionärer är att komma i fin form inför sommarresan. Många gånger handlar det om att tokträna månaden innan semestern, för att kunna gå på stranden i så lite kläder som möjligt och samtidigt vara bekväm med det. Man vill kort och gott skörda frukten av alla träningstimmar och slappa i 4-5 veckor. I sanningens namn är det i regel svårt att komma igång med träningen igen efter ett längre uppehåll. Risken är att man känner sig omotiverad och ofta hinner hösten bli både kall och mörk innan man hittar tillbaka till den goda vanan igen.

Mitt råd är att träna regelbundet året runt. Glöm det där med tokträning – satsa i stället på att träna konsekvent och varierat. Då blir du garanterat i fin form, året runt. Ett bra tips är att bestämma träningsrutin innan semestern och hålla dig till det upplägget. Har man en plan är det alltid lättare att få saker gjorda. Är du fortfarande orolig att tappa träningen under sommaren, se då till att boka in ett pass första måndagen efter semester, så att du säkert kommer igång direkt.

För dig som har tränat regelbundet under de första 6 månaderna av året, se till att hålla i din rutin och inte tappa det du byggt upp. Ta istället chansen, nu när du har tid, att träna några extra pass per vecka. Varför inte testa en ny träningsform som passar sommaren. Jag försöker alltid uppmuntra att variera träningen för att hålla glädjen och motivation på topp. Att träna efter säsong är ett bra sätt att får variation. Landsvägscykling och simning utomhus har en relativt kort säsong i Norrbotten, därför är det läge nu att få ut så mycket som möjligt av de möjligheterna.

Ett bra sätt att aktivera hela familjen är att träna tillsammans, det kan vara att du kör din löpträning och låter barnen och resten av familjen cykla bredvid. Då håller du garanterat tempot. Planera gärna familjens picknickkorg inför utflykten och undvik sommarens sockerfällor som finns överallt, det blir lätt för mycket saft, konstgjord glass, kex och bullar. Packa istället en fräsch fruktsallad med melon och jordgubbar, det ger vätska samtidigt som det är hälsosamt och gott.

En rolig trend som växer, är utbudet av träningsresor till soliga destinationer. Många vill åka iväg på semester, kanske köra detox under en vecka, fördjupa dig i dina favoritaktiviteter, äta hälsosamt och samtidigt komma i ditt livs form. Tänk en semester helt utan alkohol, fylld av träningsaktiviteter samtidigt som det finns mycket tid över till att läsa böcker, vila, vandra och sola.  Du kommer garanterat tillbaka med gott samvete och laddade batterier.

Oavsett var i världen jag åker på semester, kollar jag om det finns något roligt, lokalt motionslopp. I sommar åker cykel, löpskor och våtdräkten med i semesterpackningen. Reser du till en större huvudstad, finns det garanterat olika motionslopp varje helg under sommarmånaderna. Tänk dig 5km löptävling runt Hyde Park kanske eller en vinmaraton i Bordeaux. Målet är att kombinera träning med det goda livet.

Glad träningssommar till dig och hela familjen.

Jimmy Ingemansson

2015-06-12

Jimmy Ingemansson är personlig tränare och driver gymmet Personal Space i Luleå. Har arbetat med träning, kost och hälsa i 10 år.