Bostadsbristen kostar Luleå 675 miljoner per år

Luleå Bostadsbristen kostar Luleå i snitt 675 miljoner kronor per år under de närmaste 20 åren, om bostadsbyggandet fortsätter i nuvarande takt. Det framgår av den första bostadsanalysen av det här slaget som Swedbank gjort utanför storstäderna.

Vid ett seminarium i Luleå på tisdagsmorgonen, redovisade Anna Breman, ekonom på Swedbanks centrala marknadsanalysavdelning, vad bristen på bostäder i Luleå får för konsekvenser.

Om bostadsbyggandet fortsätter i nuvarande takt blir de totala kostnaderna för  utebliven tillväxt, lägre produktion och lägre sysselsättning totalt cirka 675 miljoner kronor per år under tiden 2016-2035.

De direkta kostnaderna blir 395 miljoner kronor per år. Till det kommer 280 miljoner per år i indirekta kostnader, den dynamiska effekten av det som den uteblivna produktionen skulle ha genererat i nästa steg.

Sedan 2008 har Luleås befolkning ökat, antalet företag har ökat och antalet studerande vid universitetet har ökat, men bostäderna har inte ökat i alls samma takt.

- En konsekvens av detta är prisstegring på bostäder. På grund av bostadskostnaderna minskar köpkraften för ett typhushåll i Luleå, säger Anna Breman.

Luleå kommun tar nu ett strategiskt steg för att ändra utvecklingen och få fart på byggandet av bostäder. En del av allmännyttan ska säljas till bostadsbolag i andra delar av landet för att locka dem till investeringar i Luleå.

- Det kommer snabbt att komma på plats. Vi har nya aktörer som vill investera i Luleå. Det handlar om företag som har kapital och vana vid sådana här affärer. Institutionellt kapital kommer hit, och det är nytt för Luleå, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

Anna Breman sammanfattar hur Luleå ter sig utifrån:

- Det man slås av är att ni har ovanligt goda förutsättningar. Ni har traditionell industri, ni har nya företag och ett kluster runt universitetet. Och ni har vacker miljö med mycket vatten, det är sådant som lockar människor. Ni är tillräckligt stora och har en kritisk massa som ger en stark attraktionskraft, säger Anna Breman.