Unik butik

Karin Källström, Hem ljuva hem blir Piteås första Unika butik. Foto: Britta Elfving Persson

Hem ljuva hem första Unika butiken i Piteå

Piteå Hem ljuva hem blir i dag måndag Piteås första Unika butik. Unika butiker är ett nationellt nätverk för fristående och privatägda butiker med unikt sortiment.

 Nätverket vill stärka lokala butiker i konkurrens med kedjor och e-handel.

– Att främja den lokala handeln och de Unika butikerna är jätteviktigt, de ger många arbetstillfällen och skatteintäkter. Småbutikerna sätter krydda på städernas shoppingutbud och behövs både som kontrast och komplement till de stora kedjorna. Därför går jag med i Unika butiker. Tillsammans är vi starka, säger Karin Källström som äger Hem Ljuva Hem.

Hem ljuva hem säljer heminredning och presenter av svensk och nordisk design, och har butik på Storgatan i Piteå och en webshop.

Unika Butiker startades av några butiksägare i Sundsvall hösten 2013. Våren 2014 öppnade nätverket upp för andra städer att ansluta sig och på mindre än ett år har 32 städer anslutit sig. 

För att tillhöra Unika Butiker ska butiken vara fristående och privatägd, och ha ett sortiment som är unikt för den region butiken finns i. Dessutom ska butiken vara hållbar, i sortimentet eller i sättet att arbeta.

Nätverket Unika butiker finns i 33 städer, från Luleå i norr till Skurup i söder. I Norrbotten finns butiker i Luleå och Piteå. I Luleå finns herrmodebutiken Vitré och barnkläderbutiken Hafva.