Grönt bränsle från Piteå till industrin

Piteå För första gången i världen har en förnybar produkt, grön förnybar dimetyleter BioDME, via inblandning med gasol, på prov börjat användas av industrin. Bränslet produceras vid LTU Green Fuels i Piteå och distribueras av Flogas Sverige AB.

- Vi ser en stor potential i att använda BioDME i industriella värmeprocesser. Leveranser av en blandning med BioDME och propan är ett första steg mot ett klimatneutralt samhälle och vi är väldigt glada att få delta i detta samarbete, säger Birgitta Marke, platschef vid LTU Green Fuels.

Den första leveransen av BioDME inblandad i propan avsedd för industrin gick i förra veckan till Svevias asfaltverk på Arlanda. Efter sommaren ska blandningen levereras till SSAB.

BioDME testas också av Volvo i en ny generation lastbilar inom ett pågående forskningsprogram vid Luleå tekniska universitet.

Det gröna bränslet BioDME produceras av LTU Green Fuels via förgasning av svartlut som är en biprodukt från massaindustrin. LTU Green Fuels ägs av Luleå tekniska universitet.