Myresjöhus bygger på Kronan

Luleå Den norskägda koncernen BWG Homes, med varumärkena Myresjöhus och Smålandsvillan ska bygga radhus och kedjehus i backen ovanför Skurholmsfjärden. Planerna presenterades vid ett presskonferens på fredagen.

Det var åtta byggföretag som ville bygga första etappen av kommande bebyggelse på Kronan. BWG Homes vann med ett förslag på att bygga 30-40 radhus och kedjehus i en för Luleå ny typ av bebyggelse. Området ligger nedanför höghusen på Lulsundsberget, mot Skurholmsfjärden.

- Vi har valt en stabil aktör, som kom med ett förslag som vi tror passar in i terrängen med värdefull tallskog. Förslaget innebär en lämplig exploateringsgrad och goda boendekvaliteter, säger Lena Segerlund, vd för Kronan Exploatering.

Myresjöhus är redan störst på småhus i Luleå, med cirka 30 villor per år. 

- Det är hedrande och roligt att få uppdraget och vara med och utveckla Luleå. För oss är det roligt att få bygga ett grupphusområde, det blir det första i Norrbotten, säger Johannes Laestadius som är ansvarig för Myresjöhus och Smålandsvillan i Norrbotten.

- Vi är lokalt förankrade, är lulebor på kontoret och anlitar bara lokala entreprenörer, säger Johannes Laestadius.

Grupphusområden är tredje benet för BWG Homes, vid sidan av Myresjöhus och Smålandsvillan. Man har uppfört grupphusområden på många håll runt om i landet, inte minst i Umeå där man byggt flera områden.

Byggstarten för området på Kronan är planerad till 2016 och inflyttning kan ske hösten 2017. Den slutliga utformningen av området bestäms i detaljplanearbetet som påbörjas nu. 

Totalt planeras för 2.000 nya bostäder i Kronanområdet fram till 2030. Då kommer där att bo upp mot 7.000 invånare och därmed vara ett av de största bostadsområdena i Luleå.