Nybergs Mekaniska Verkstad har ökat 150 procent

Piteå Nybergs Mekaniska Verkstad i Piteå växer. De senaste fyra åren har man gått från att vara 25 till 63 anställda, en ökning med 150 procent. Nu ska man utveckla verkstadsenheten, vilket kan innebära ytterligare ett tiotal anställda.

Nybergs Mekaniska utvecklar verkstadsenheten

- Vi är som en stor familj och det har varit en jättespännande resa, säger Pär Fahlman, vd. 

Pär Fahlman har arbetat inom verkstadsbranschen sedan slutet av 80-talet som bland annat svetsare och mekaniker. Han har alltid varit intresserad av att leda och påverka. 2002 blev han avdelningschef på Vattenfall Services Nordic. 

- Vi fick verkligen brotta in oss på marknaden och 2011 bestämde sig Vattenfall för att sälja verksamheten eller lägga ner. 

Pär Fahlman berättar att de fick flera erbjudanden, men att Nybergs Mekaniska Verkstad var det mest intressanta alternativet eftersom de hade en framtidstro och vilja att växa. 

- De har sitt huvudkontor i Kiruna och ville satsa på annat än bara gruvverksamhet och att etablera sig på andra orter. Ägarna Anita Fors och Niklas Pääjarvi som tog över företaget för tio år sedan är riktigt duktiga entreprenörer så valet var inte svårt. 

Nybers Mekaniska finns idag i Kiruna, Jokkmokk, Luleå och Piteå.  Deras huvudtjänster är konstruktion och projektledning, plåtbearbetning, skärande bearbetning, och service och underhåll.

- Det har varit en fantastisk resa och allt har gått väldigt fort, men det är även så Anita och Niklas arbetar med korta led och snabba beslut. Även jag har fått en nytändning efter mina år på Vattenfall. Det är roligt med en offensiv ägare som får saker att hända. 

Pär Fahlman tror inte att att de kommer växa lika snabbt de närmaste fem åren utan nu gäller det att förvalta det som Nybergs Mekaniska har byggt upp i Piteå.

- Man får nästan hålla sig i bordskanten ibland när man ser tillbaka på utvecklingen sedan 2011. Den femårsplan som vi gjorde i samband med köpet har vi följt till punkt och pricka och nu är det dags att göra en ny. 

Han avslöjar att fokus bland annat kommer att ligga på tillverkning och utveckling av verkstadsenheten. 

- Vi kommer inte att anställa lika mycket personal, men jag tror att vi utökar styrkan med i alla fall tio personer. Vi arbetar även med att skapa en bättre arbetsplats, tjänster, produkter och vårda dialogen med våra kunder.