Eivor Olofsson lämnar Svefi

Haparanda Eivor Olofsson går vid 68 års ålder i pension och lämnar Sverigefinska folkhögskolan, efter 26 år som verksamhetsledare för koncernen Svefi.

Hon har kallats för Järnladyn, beundrats för sitt mod, sina prestationer och varit en förebild för många i sverigefinska Tornedalen och inom folkbildningen i Sverige.

Under den tid Eivor Olofsson lett verksamheten har den ökat omsättningen från 11 miljoner kronor till 30 miljoner.

Några av de förändringar hon genomfört är:

- 1993 inleddes internationella samarbeten som betytt mycket för skolans utveckling.

- Samma år startade Barents hus och började sälja uppdragsutbildningar, IT- och tolktjänster.

- 1994 inleds en kompetenshöjning av skolans styrelse där bland annat affärsmannen Björn Wahlström blir ordförande.

- Nya utbildningar startas, bland annat Performance Art som är den enda i sitt slag i Sverige, sommaruniversitet för internationella studenter och en ljuddesignutbildning, en av tre i Sverige. Studerande kommer från hela Sverige, Europa inklusive östtstaterna.

-2000 stratar Svefis hotell  och vandrarhem.

- 2003 Den prisbelönta arkitektritade restaurangen Minerva startas.

- 2010 startas den desingade baren Lagrotta.

Hon har lyckats med det mesta, men inte med allt.

-  Och visst har vi gjort mycket tokigt också. Men det ger även energi att sen kunna skratta åt. Så länge jag vet att det finns kompetens i personalen då vet jag att vi även kan köra och då litar jag 100 procent på det. Till exempel när vi först skulle gå in i Ryssland i olika samarbetsprojekt; om vi först inte hade tänkt stort när vi rekryterade och tagit in personal med rysk bakgrund, då hade det aldrig gått, säger Eivor Olofsson.

Om det bästa med sina år på Svefi säger hon:

- Alla människorna. Möjligheter till att göra precis vad som helst. Att man aldrig har vetat vad som kommer. Många gånger har jag längtat under helgen till att måndagen ska komma så jag ska få gå till jobbet och ta tag i alla idéer.