Jan Moström ny vd för LKAB

Jan Moström tillträder som vd för LKAB 15 september.

Jan Moström ny vd för LKAB

Luleå Jan Moström blir ny vd för gruvbolaget LKAB. Nuvarande vd Lars-Eric Aaro är uppsagd, men kommer att vara kvar som vd tills Jan Moström tillträder i september. Vd-bytet i LKAB följer en internationell trend när gruvbolagen ställer om från investeringar till kostnadsjakt.(Uppdaterad)

Vid ett extra styrelsemöte beslutade LKAB:s styrelse att säga upp Lars-Eric Aaro. Han får ett avgångsvederlag på 18 månadslöner, vilket är 7,2 miljoner kronor.

LKAB:s nye vd Jan Moström kommer från gruvbolaget Boliden där han är chef för affärsområde gruvor. Han har lång erfarenhet av olika befattningar inom gruvindustrin och Boliden.

LKAB:s styrelseordförande Sten Jakobsson förklarar ledningsförändringen så här i ett pressmeddelande:

"LKAB möter en starkt förändrad marknad vilket kräver en delvis annan ledarprofil, med ökat fokus på kostnadseffektivitet och produktivitet. LKAB:s styrelse har därför beslutat att tillsätta en ny vd med erfarenhet av rationaliseringar och utveckling av gruvindustri. Jan Moström kommer att bidra med stor kunskap inte minst inom produktion."

– Lars-Eric Aaro har varit vd och koncernchef sedan 2010. Han har med stort engagemang drivit LKAB:s tillväxtstrategi och byggt ett större företag. Styrelsen är tacksam för det arbete som Lars-Eric har gjort för LKAB, säger Sten Jakobsson.

Skälet till att Lars-Eric Aaro sägs upp är att bolaget inte fått ner kostnaderna tillräckligt snabbt, efter det stora prisfallet på järnmalm.

- Vi kunde ha gjort mer, och vi kunde ha gjort det snabbare, säger styrelseordförande Sten Jacobsson till Dagens Industri.

Dagens Industris börskrönikör Anders Hägerstrand påpekar att flera av världens största gruvbolag, bland annat Rio Tinto och Vale, redan har bytt ut sina vd:ar sedan investeringarna under högkonjunkturen, efter malmprisfallet, bytts mot kostnadsjakt.  Han kritiserar LKAB för att ha varit senfärdiga med förändringen.

De här jobben har man "till låns". Ska LKAB byta vd är bästa tiden nu, säger Lars-Eric Aaro till NSD.

Jan Moström är 55 år gammal, utbildad Bergskoleingenjör, gift och har två barn. Jan Moström kommer från Skellefteå och placeringsort blir vid LKAB:s huvudkontor i Luleå. Han tillträder som vd den 15 september.

Annons
Annons