Mikael Hugoson årets företagare

Luleå Mikael Hugoson blev Årets företagare vid näringslivsgalan Näringslivets pris i Luleå på fredagkvällen. Andra pristagare var Nåiden, Behaviosec, Röstcenter, Alent Drying och Affärer i norr. (Uppdaterad)

Intresset för Näringslivets pris fortsätter att öka och även i år sålde biljetterna slut på några timmar. Under fredagen samlades nästan 800 gäster för att ta del av årets gala och hylla kvällens vinnare. 

Det har hunnit gå tolv år sedan Näringslivets pris fick sina första vinnare och för många företagare har galan blivit en tradition.

Första företaget upp på scen under fredagkvällen var Nåiden som fick motta hjärnbalken som årets tillväxtföretag. 

- Det är helt fantastiskt! Vi är jätteglada över att få vara en del av Luleå näringsliv, säger Per Utterström som även han var märkbart tagen. 

En av snackisarna på vimlet innan middagen var årets varumärke med tre tunga namn som hade chans att ta hem priset. När det stod klart att Behaviosec vunnit hördes applåderna ända ut till entrén på Luleå Energi Arena.

- Jag blev verkligen överraskad! Vi arbetar över hela världen och är stolta och glada över att man inte har glömt bort oss i Luleå eftersom det var här allt började, säger Neil Costigan. 

Årets unga företagare blev Mirjana Petrova som var nominerad för andra året på rad. Hon kunde inte hålla tillbaka tårarna när hennes namn ropades upp. 

- Det här är galet, så roligt. Nu kommer jag att fortsätta att köra och ge Luleå allt jag har! 

Luleå kommuns företagarstipendium tilldelades Ljudbang. 

- Det är jättekul att få stå på scen tillsammans med så många andra duktiga företag och stora giganter som till exempel Nåiden, säger Tony Österholm.

Årets nyetablering tilldelades Lennart Håkansson och Affärer i norr och det var en chockad pristagare som är van att stå på sidan och rapportera. 

- Det här är verkligen jätteroligt, men det var en konstig känsla att själv gå upp på scen och ta emot pris. 

En av kvällens mest tacksamma vinnare var Alent Drying som vann årets energi- och hållbarhetspris. 

- Jag har arbetat på sågverk i 30 år och att sen få komma till Alent Drying som är helt fantastiskt företag är helt otroligt. Jag är så glad och lycklig över att få vara en del av den här resan, säger Thomas Landström. 

Mikael Hugoson blev utsedd till årets företagare och det var många som ville gratulera kvällens vinnare. En av dem var bankchefen David Jones och tillsammans bjöd de på en historia från början på 90-talet när Mikael Hugoson skulle ansöka om att bygga ut sitt stall. 

- Jag behövde en affärsplan för att visa upp på banken. Mikael skulle till Spanien, men lovade att ha den färdig efter semestern. När han kom tillbaka hade han skrivit ner hela upplägget på en spypåse från Spain Air som vi tog med på mötet, men allt gick vägen och det är alltid jätteroligt och spännande att arbeta med Mikael, säger David Jones.

- Det gick ju bra ändå, säger Mikael Hugoson och skrattar. 

Kvällens sista pris var folkets förebild som röstas fram genom SMS och när Li Thurfjells namn lästes upp hördes hennes glädjeskrik över hela arenan.

Som grädde på moset bjöds alla gäster på en hemlig gäst i form av melodifestivalvinnaren Måns Zelmerlöw innan festen fortsatte. 

Under förmiddagen hölls akt 1, ett seminarium där bland annat vinnare av årets handelspris blev Snabba Steg och delägare Tony Ström var även på plats under kvällens festligheter för att fira. 

- Det är verkligen jätteroligt, det hade vi inte väntat oss. Man går nästan omkring i chock, säger han och skrattar.  

Arrangör av Näringslivets pris är Luleå Näringsliv.

Här är hela listan på alla vinnare av Näringslivets pris, både under seminariedelan på dagen och vid galamiddagen på kvällen:

Årets företagare: Mikael Hugosson. 

Årets handelspris: Snabba steg.

Årets unga företagare: Mirjana Petrova, Röstcenter.

Årets varumärke: Behaviosec. 

Årets nyetablering: Affärer i Norr. 

Årets energi- och hållbarhetspris: AlentDrying. 

Årets tillväxtföretag: Nåiden Bygg. 

Luleå kommuns företagarstipendium: Mikael Brodin, Christoffer Demby, Tony Österholm, Ljudbang. 

Folkets förebild: Li Thurfjell.

Årets IT-organisation: BnearIT. 

Årets IT-norrbottning: Peter Parnes, LTU.

Årets UF-profil: Anna-Kari Gudmundson, Luleå gymnasieskola.

Årets framtida innovatör: Hanna Weinmar och Signe Lindgren. 

Årets utvecklingsstipendium: Fredrik Blind. 

Årets affärsängel: Staffan Ruuth.