Tjer-Frida lanserar öl från Svartbyn

Överkalix Frida Andersson har startat ölbryggeriet Tjers i Svartbyn utanför Överkalix. Ölet som bryggs i gamla maskodlingen är nu klart för lansering.

- Nu är produkten så stabil att  nu är det dags att inleda försäljningen, säger Frida Andersson. 

Hennes plan är att sälja via Systembolaget och via restauranger runt om i Norrbotten. Eftersom hon är utbildad sommelier vid restauranghögskolan i Grythyttan och har arbetat på vingårdar i Australien tänker hon komplettera ölförsäljningen med att anordna ölprovningar, kurser och turistvisningar.

- Jag vill sätta Överkalix på kartan. Jag hade inte velat göra det här någon annanstans. Det är viktigt med en levande landsbygd, säger Frida Andersson.

Det är tre produkter hon lanserar: lios, hå:mLe och kål:L swåRtt. Översatt från Överkalixmål blir det: pale ale, Indian pale ale och stout. Men det kommer inte att stanna vid det.

- Jag kommer hela tiden att prova nya saker. Jag har redan börjat pröva nya recept. Det ska vara spännande hela tiden, säger Frida Andersson.

Frida Andersson har investerat 700.000 kronor i bryggeriutrustning och räknar med att till en början brygga cirka 330 liter öl eller 1.000 flaskor per vecka och omsätta cirka 100.000 kronor per månad. Hon är ensam i företaget men har hjälp av sin far och sin sambo. Lokalen hyr hon förmånligt av sin bror. Frida är uppväxt i en företagarfamilj med ett transportföretag. Så tanken att starta egen verksamhet låg inte så långt bort.

- Det är roligt. Det är en dröm. Jag är uppvuxen i ett familjeföretag. Jag tror det är därför det har blivit som det har blivit, säger hon.

Tjer är namnet på gården i Grelsbyn där Frida Andersson växte upp. Hon kallas i trakten för Tjer-Frida.