Krönika: Lars Lundgren

Öka tillbringaren för att orka mer

Luleå Gör din tillbringare större för att orka med din vardag, skriver Lars Lundgren.

Tänk dig att du varje morgon vaknar, vid din säng står en tillbringare, fylld till bredden med klart iskallt vatten. Du går upp, tittar ut genom fönstret och konstaterar att vintern snart är här, duschar och borstar tänderna, funderar över om det behövs långkalsonger idag. När du kommer till köket så står tillbringaren nu på köksbordet, inte riktigt lika fylld till bredden, någon har druckit en klunk eller två av vattnet.

Cykelturen till jobbet går via hösthala cykelvägar, kylan isar mot kinden men medvinden gör att det känns lätt och du tänker att du tar dig nog till jobbet idag också, trots att det kändes tungt igår. Du kastar dig direkt över dagens arbete, ni är ett härligt gäng med högt i tak, själv har du ansvar för kundkontakter, både via telefon och mail. När du kommer ner till förmiddagsfikat så ser du till din förvåning att tillbringaren står på en hylla, nu något mindre fylld än vid frukosten. 

Arbetsdagen går, möten, kundkontakter, lite snack med kompisarna om helgen som gick, tillbringaren följer dig, vart du än går, i fönstret, i en låda som dras ut, hela tiden sjunker vattennivån, när du så klär dig för att åka hemåt ser du att tillbringaren, som nu står längst inne i ditt klädskåp nästan är urdrucken. På med cykelhjälmen, förbi till snabbköpet och sedan hemåt i full fart.

När du diskat undan middagen ringer vännen Eva från kontoret och undrar om du ska med på bio ikväll, utan att riktigt reflektera över ditt svar säger du att du nog hoppar över det, du ger någon vag ursäkt om att ”den ska vara sämre än boken” och lägger på. Du knäpper av telefonen och ser då tillbringaren stå vid sängen igen, nu helt torr och urdrucken.

Klockan närmar sig åtta och du sätter dig vid datorn för att ta tag i veckans post samt de räkningar som skall betalas, nästan direkt börjar axlarna värka av fingrarnas arbete på tangentbordet, en liten huvudvärk smyger sig på och du går till badrummet där du tar fram en värktablett. I badrummet ser du den överfulla tvättkorgen och med en djup suck börjar du sortera ut tvätten till det som passar för 90 grader, ryggen hugger till när du böjer dig fram för att öppna luckan i maskinen.

Tankarna på att sjukskriva dig återkommer, det är helt enkelt för mycket jobb just nu, man ska väl inte behöva ha ont i både axlar, huvud och rygg i din ålder. Slutkörd går du till slut och lägger dig, huvudet värker och ryggslutet känner fortfarande av böjningen vid tvättmaskinen, det sista du ser innan du faller in i orolig sömn är den nu helt tomma tillbringaren….

Tillbringaren är en bild för den energi och ork du har att använda under din dag, varje timme rinner lite av vätskan ut och dina handlingar och aktiviteter styr hur mycket som skvimpar ut varje gång. När det är tomt måste du låna energi från kroppens reserver, detta tär på dig, muskler, rörelser och dina tankar går trögare och du presterar sämre. Ögonen blir trötta och ger dig en lätt huvudvärk, musklernas energibrist innebär att dom måste gå över till kramp när du böjer dig fram vid tvättmaskinen, ryggskottet är ett faktum.

Hade du haft lite kvar i din tillbringare när Eva ringde hade du kanske med glädje tackat ja till en bra biokväll med en av dina viktigaste vänner, vem vet vad som kommit ut av den kvällen. Du hade helt enkelt inte ork att ha roligt.

Vi har två val när det gäller tillbringaren med vatten, antingen hushålla med vår energi eller skaffa oss en större tillbringare. Att hushålla med energin kan förstås vara både vist och bra på många sätt, samtidigt gör det att möjligheter till att ha ork för spännande projekt och äventyr minskar betydligt.

En större tillbringare kan vi få om vi ökar vår allmänna kondition, blir starkare i muskler och hjärta, sparar ihop till lite extra energikapital, att ta fram vid behov.

Träna din kondition, inte bara för att springa tjejmilen eller klara spinningpasset, träna din kondition för att orka med din vardag och för att våga dig ut på äventyr.

Lars Lundgren

Sjukgymnast och specialist i idrottsmedicin, delägare i vårdföretaget Hermelinen