Krönika: Matz Engman

SM-guld i tillväxt och utvecklingen av livet mellan husen

Luleå Berätta om "livet mellan husen" i jul, uppmanar Matz Engman i veckans krönika.

– Grattis! Ni har valt en vinnare när ni valde att studera, leva och bo i Luleå ”Årets tillväxtkommun 2015”.

Det var mina inledande ord när jag föreläste för studenter vid Luleå tekniska universitet under Entreprenörsveckan här i november. Så grattis alla Lulebor. Och norrbottningar. För priset får positiva effekter för oss alla då det sätter ljus på hela Norrbotten. Det är ju hos oss det händer – i Norrbotten står vi inför en kommande 10-årsperiod med investeringsplaner på 200 miljarder vilket motsvarar ca 70 Friends arena i Stockholm.

Luleås invånare har slagit an på en vinnande attityd och stolthet som skapat resultat vilket nu uppmärksammats nationellt genom priset ”Årets Tillväxtkommun” – ett pris som synliggör kommuner som aktivt skapar förutsättningar för sin tillväxt och som har uppvisat en utveckling utöver det vanliga.

Motiveringen lyder: ”Luleå kommun är uppstickaren i norr som framgångsrikt kombinerar kontinuitet och förnyelse. Förflyttningen från järn- och stålstad till kunskaps- och IT-stad med ett växande tekniskt universitet, skapar en bra grogrund för fortsatt tillväxt. I samverkan med regionen siktar Luleå på en stark internationell attraktionskraft, vilket redan har lett till flera internationella etableringar. Ett visionärt politiskt ledarskap, och en målmedveten bostadspolitik och samhällsplanering gör Luleå till en kommun som bygger för framtiden.” 

Som Lulebo och Norrbottning känner jag mig stolt. Och som vd för Luleå Näringsliv känner jag både stolthet för vårt bidrag till den utvecklingen som skett och de förutsättningar för tillväxt vi är med och skapar för framtiden.

För att en stad ska växa och vara attraktiv för människor som vill arbeta, bo och leva i staden krävs bland annat ett liv mellan husen, vardagslivet i den offentliga miljön. Mycket handlar om livskvalitet där mötesplatser och olika aktiviteter attraherar mångfald och jämlikhet. Det ska vara attraktivt för alla.

Livet mellan husen, ja livet så som du och jag upplever det; i publiken på Kulturens Hus eller Norrbottensteatern, i Pridetåget, när vi träffar vänner över en kaffe på något av stans caféer, njuter av en god middag av lokala råvaror på någon av våra trevliga restauranger eller sommardagar på ”Södra Strand”.

Det är också den delen av livet när vi hejar fram våra lag i exempelvis basket och ishockey. När vi besöker internationella matmarknaden, handlar presenter till nära och kära eller lyssnar på en föreläsning i Vetenskapens Hus.

Listan på vårt liv i Luleå kan göras lång. Livet mellan husen på centrumhalvön i Luleå har utvecklats senaste åren och idag finns en stark urbanisering där både unga och äldre vill bo centralt där det finns ett större utbud av restauranger, kultur, vackra omgivningar med mötesplatser.

Vi har sett ett attraktivt centrum byggas upp, två nya hotell har etablerat sig, ett utökat restaurangutbud med fokus på tapas, mexikanskt, asiatiskt, danska smörrebröd och vinbarer. Lägg detta till våra andra fina förstklassiga restauranger där man idag inte bara kan slinka in utan att i förväg bokat bord. Detta är en ovanlig situation för oss Luleåbor, men det ger en lite lagom storstadskänsla.

Nu är vintern här och i helgen är det dags för första advent. Livet i Luleå som vinterstad bjuder bland annat på promenader på isvägarna och utifrån traditionen med isdjur i stadsparken skapas nu en ny version av snölek i Södra hamn. Båda goda exempel på att utveckla och profilera vår stad.

Jag vill passa på att skicka med en hälsning till dig som får hem ”hemvändare” från södra Sverige över julhelgen. Visst kommer du ihåg att berätta om utvecklingen i regionen? Om jobb, bostäder och ”livet mellan husen”. Hälsa att de är välkomna hem, för det är här det händer.

Matz Engman, Luleå Näringsliv