Anne Graf huvudtalare på konferens i Oslo om datacenter

Luleå Anne Graf, affärsutvecklingschef på The Node Pole, är en av huvudtalarna på en datacenterkonferens i Oslo under torsdagen.

Konferensen Datacloud Nordic samlar IT-chefer, datacenteringenjörer, journalister och leverantörer, som diskuterar molntjänster och framtidens datacenter.

- Detta är en stor möjlighet i ett stort sammanhang och med rätt publik på plats. Hela Norden har nu världens ögon på sig när det kommer till var datacenter ska byggas och var världens data ska bo, säger Anne Graf.

Datacenter väntas omsätta över 240 miljarder dollar 2020. Prognoser visar att 200 megadatacenter behöver byggas i Europa de kommande fem åren.

I förra veckan kom förslag från svenska regeringens utredare att datacenter ska få samma skattesats som den traditionella basindustrin, vilket innebär en sänkning med 97 procent till 0,5 öre per kilowattimme.

- Tajmingen för konferensen kunde inte vara bättre. Signalen från regeringen att Sverige ska ha data som basindustri är en sak. En annan är en ny branschanalys som visar att hälften av all världens företagsdata kommer läggas i molnet i datacenter inom tre år. Summa summarum: Internet kan ju bo här hos oss! Då är det viktigt att vi nu steppar upp och visar vad vi erbjuder häruppe, säger Anne Graf.