Billerud Korsnäs lägger ned i Tervasaari

Kalix Billerud Korsnäs stänger pappersmaskinen i Tervasaari i Finland. Nedläggningen är en del av företagets omstrukturering.

Fackliga förhandlingar har slutförts och nedläggningen ska verkställas under tredje kvartalet 2016. Totalt berörs 60 anställda vid pappersmaskinen och kundserviceenheten i Tammerfors. 

Pappersmaskinen har en kapacitet på 100.000 ton maskinglättat papper, MG-papper, per år. Företaget utreder en flytt av verksamheten till Skärblacka i Sverige. Nedläggningen medför omstruktureringskostnader på cirka 100 miljoner kronor.

Billerud Korsnäs köpte pappersmaskinen i Tervasaari 2012 av UPM-Kymmene som har två pappersmaskiner på området. Billerud Korsnäs hyr lokaler av UPM. 

- En stängning av produktionen i Tervasaari är ett första steg i renodlingen av vår produktionsstruktur. Just nu bedrivs ett intensivt arbete i form av förprojekt som kommer ge oss ytterligare inriktning för vår struktur, säger Christer Simrén, vice vd BillerudKorsnäs.

Billerud Korsnäs omsätter cirka 20 miljarder kronor och sysselsätter cirka 4.300 anställda vid 8 produktionsanläggniingar, varav en ligger i Karlsborg, Kalix.