LKAB fortsätter satsningar men det blir tufft för leverantörerna

Gällivare LKAB fullföljer satsningen på de nya gruvorna i Svappavaara och fortsätter prospektera efter nya gruvor. Men det blir tuffare för leverantörerna. Jan Moström citerade Darwin när han talade om villkoren för LKAB:s leverantörer. (Uppdaterad)

LKAB fortsätter sin utveckling som planerat. Men kostnaderna ska ner och det måste leverantörerna anpassa sig till. Det var budskapet från LKAB:s nya vd Jan Moström, när han gjorde sitt första offentliga framträdande vid East West Arena i Gällivare på torsdagen.

LKAB forsätter sin strategi att utveckla sig som nischaktör med kvalitetsprodukter för att klara sig på en marknad där storproducenter vräker ut järnmalm på världsmarknaden, samtidigt som efterfrågan på råstål minskar, och priset på järnmalm ligger kvar på en låg nivå.

Lönsamheten ska säkras genom större produktionsvolym och minskade kostnader. Det ska ske genom de nya gruvorna i Svappavaara-området.

- Vi driver nu projektet stenhårt för att färdigställa expansionen även om marknadsförutsättningarna är sämre.  

Även prospekteringen efter nya gruvor fortsätter.

- Vi tror givetvis på en positiv framtid annars skulle vi inte lägga ner de medel vi lägger på prospektering, sa Jan Moström.

Samtidigt signalerade han att det blir tuffare för LKAB:s leverantörer och samarbetspartners. Han förväntar sig att LKAB:s partners samarbetar för att gemensamt minska kostnaderna.

- Den fråga vi måste ställa oss är hur vi kan skapa värden tillsammans utan att ta värden från varandra. 

Han citerade Charles Darwin:

- Det är inte den starkaste och inte den intelligentaste som överlever, utan den som bäst anpassar sig till nya förutsättningar. Leverantörer som kan anpassa sig till ett nytt marknadsläge och nya krav och förväntningar från oss som bolag, de kommer att klara sig. 

Under fredagen kommer LKAB att presentera sin delårsrapport.