Krönika: Jimmy Ingemansson

Börja inte träna – fortsätt!

Luleå Höstens heta träningstrender är helt klart löpning och styrketräning med egen kroppsvikt i olika former, skriver Jimmy Ingemansson, personlig tränare, i veckans krönika.

Tillbaka till arbete och rutiner, mängden jobb har börjat trava upp sig och stressnivåerna ökar. Känns det igen? Just nu är kontrasten stor mellan semesterns lediga dagar och kontorets vita väggar, med stillasittande och monotona rörelser och en nacke som börjar stelna till. Redan anar du konsekvenserna av att sitta stilla långa stunder. Efter ett tag vänjer man sig… Idag är en bra dag att göra något åt det!

Du som har hållit igång träningen under sommaren, rört på dig och vilat mer än vanligt, känner dig säkert energisk och laddad inför höstens utmaningar. Men oavsett hur sommaren sett ut, ligger en lång höst utan klämdagar framför oss. För de allra flesta innebär det ett högt tempo, där man bollar mellan arbete, vardag, familj och övriga sysslor. Den åtråvärda fritiden ska vi förvalta väl. Vad kan vara bättre än att spendera den i löpspåret? Kanske springa eller cykla UTAN musik i öronen, ta in naturen, det tysta och lugnet. Det är inte ett dugg konstigt att meditation och andra stillsamma aktiviteter är på rejält uppsving. Ett välkommet avbrott i vardagen, en chans för hjärnan att återhämta sig.

Att som jag, uppmuntra till träning kan låta som att lägga på ytterligare en syssla på den långa listan av saker att göra. Faktum är att det är tvärtom: genom effektiv träning ökar din energi och kapacitet. Du kommer må mentalt och fysiskt bättre, bli piggare, gladare och mer fokuserad.  Höstens heta träningstrender är helt klart löpning och styrketräning med egen kroppsvikt i olika former. Gymnastiska styrkekrävande övningar med mycket fokus på starka bålmuskler. Den senare passar de allra flesta eftersom det går att anpassa svårighetsgrad, från snäll och skonsam till väldigt tuff. Sådan träning gillar jag!

Träna upp rörligheten i ländrygg, bröstrygg och nacke, bygg upp styrka i benen så att du får mindre problem med knäna. Oavsett hinder finns det ofta mycket du kan göra för att må bättre, och på sikt kunna träna konsekvent och smärtfritt. Ta kontakt med en specialist om du behöver råd, kombinera olika former av terapi för att få bästa möjliga resultat.

När du lyckats med detta, rekommenderar jag att du tar tag i dina kollegor eller kompisar, utmana varandra och sätt mål tillsammans. Det kan ta lite tid att få igång alla, men när träningsglädjen sprider sig, kommer det till slut att ge resultat. Hög energi och framsteg smittar av sig. Varför inte arrangera gemensamma träningstillfällen eller kör klassikerna tillsammans med någon på kontoret? En klassiker om året är i dag mångas recept på långsiktig hälsa. Försök få lite flexibilitet i arbetsschemat, kan man träna ett pass under arbetstid? Mycket talar för att detta är ett bra alternativ för att få till regelbunden träning, men även för att hantera stress långsiktigt.

Jag rekommenderar oavsett säsong att du bygger upp din hälsa och kropp från grunden, ignorera inga skavanker, utan ta tag i det ordentligt för en gångs skull. Jag uppmuntrar inga quickfix, utan en aktivare livsstil. Börja köra det där yogapasset du funderat på ett tag. Börja och sluta inte: fortsätt! Att röra på sig bör vara en del av din livsstil på lång sikt och inte bara för tre veckor framåt. Oavsett aktivitet eller intensitet kommer det vara betydligt bättre om du fortfarande tränar om ett år. Då blir det kul att träna!

I skrivande stund meddelar min löparklocka att jag suttit för länge. Det är dags att hoppa upp och röra på sig. Härlig träningshöst önskar jag dig!

Jimmy Ingemansson

2015-09-04

Jimmy Ingemansson är personlig tränare och driver gymmet Personal Space i Luleå. Har arbetat med träning, kost och hälsa i 10 år.