Luleå kan bli Sveriges officiella rymdhamn

Luleå Luleå föreslås bli Sveriges officiella rymdhamn, i en rapport om Sveriges möjligheter att bli ett av de ledande länderna för rymdturism.

I rapporten ”Destination: Rymden – en nationell innovationsagenda” slås fast att Sverige borde satsa på rymdturism och måste skapa en officiell rymdhamn för att klara konkurrensen från satsningar på rymdturism i andra länder.

Den ort i Sverige som har bäst förutsättningar är Luleå. Det beror på Luleås läge med kommunikationer, fysisk och vetenskaplig infrastruktur och en tillräckligt stor landningsbana med inflygning från havet.

Enligt rapporten skulle en rymdhamn kunna omsätta 3 miljarder kronor och sysselsätta 1.500 personer. Med kringeffekter bland annat inom övriga turistverksamher, upp mot 7-8.000 sysselsatta.

En satsning på Luleå som officiell rymdhamn påverkar inte pågående eller planerad rymdverksamhet i Kiruna.

Rapporten har gjorts av Spaceport Sweden, Kairos future och över 70 aktörer inom rymd- och flygbranschen, besöksnäringen och akademisk forsning, med  stöd av den statlig innovationsmyndigheten Vinnova. Projektledare är Spaceport Swedens vd Karin Nilsdotter.