Pegasus är kvittot på Luleås upphettning

Luleå Luleås fastighetsmarknad är het. Det gäller inte bara bostadsbyggande, utan också omsättningen av kommersiella fastigheter. Sedan en tid har Luleå som en av få städer i Sverige en renodlad kommersiell fastighetsmäklare och förvaltare, Luleåföretaget Pegasus Real Estate.

Pegasus är en renodlad kommersiell mäklare, det vill säga de mäklar och förvaltar enbart kommersiella fastigheter och lokaler, inte privatbostäder.

- Det är unikt med ett sådant här företag i en stad som Luleå. Det finns inte många utanför storstäderna, säger Anders Johansson, en av delägarna.

Pegasus är inte den enda nya spelaren på Luleås kommersiella fastighetsmarknad. De senaste åren har det tillkommit nya aktörer som NP3 och Svenska Handelsfastigheter, samtidigt som till exempel Polarrenen i Älvsbyn blivit aktiva i Luleå.  Plus att de etablerade aktörerna, som Diös, Norrporten och Galären också är aktiva.

Det är många fastighetsbolag som vill köpa mer i Luleå. Och det är många företag och kedjor som vill etablera verksamhet i Luleå. En etablering som Pegasus mäklat är när Gymgrossisten nyligen etablerade en butik i Luleå.

- Den här regionen är het, det finns ett otroligt stort intresse i övriga landet. Vi blir kontaktade av kedjor i hela Sverige, säger Henrik Mattsson, den andre delägaren.

- Det är en mycket bättre miljö i Luleå, med större utrymme för aktörer på fastighetsmarknaden. Det är en hög efterfrågan och det är absolut inte brist på kapital att investera för, säger Anders Johansson.

- Men hyrorna har inte blivit högre överallt. Det finns en viss prispress neråt, framför allt när det gäller handels- och verksamhetslokaler i ytterområden. Det var högre hyror för tre år sedan i ytterområdena. Men längs Storgatan är det andra priser, säger Henrik Mattsson.

Vid Storgatan får man räkna med hyror på butiker på 2 - 3.000 kronor per kvadratmeter och år för kommersiella fastigheter. Ett par kvarter bort ligger de på 1.200 – 1.500 kronor kvadratmetern.

En viktig orsak till den dynamiska marknaden i Luleå är att centrumhandeln fortfarande är stark. Det finns intressanta lägen både centralt och längre ut.

Anders Johansson och Henrik Mattsson är via sina egna bolag hälftenägare av Pegasus Real Estate. Anders Johansson har tidigare arbetat åt Colliers och varit delägare i bolag med verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Henrik Mattsson har i 15 år varit verksam i fastighetsbranschen i Luleå.

Pegasus har varit igång i snart ett år och kommer att klara budgeterad omsättning på 2 miljoner kronor under uppstartåret.

- Det har gått väldigt bra. Som ny får man ringa runt. Nu ringer det till oss, säger Henrik Mattsson.

Om fortsättningen säger han:

- Vi har tänkt växa, men ska vi växa ska vi ha full kontroll.