Turistsamarbete

Visit Arctic Europe startar gränslöst samarbete

Luleå Ett samarbetsprojekt mellan turistorganisationerna i Norrbotten, Nordnorge och finska Lappland har beviljats EU-stöd, och därmed kan "Visit Arctic Europe" starta.

Det gränsöverskridande projektet har en total budget på 6,4 miljoner euro, närmare 60 miljoner kronor som ska fördelas mellan Swedish Lapland Visitors Board, Northern Norway Tourism Board och Finnish Lapland Tourism Board.

Pengarna ska användas till gemensam marknadsföring och gränsöverskridande paketering av produkter och upplevelser, bland annat rundresor i området.

– Att marknadsföra en gränsöverskridande internationell resedestination är ett banbrytande och moget initiativ med stor potential. Vi har stora förhoppningar att projektet ska bidra till nya affärssamarbeten och en hållbar utveckling av de arktiska delarna av Norge, Finland och Sverige, menar Johan Antti, Interreg Nords styrkommittés ordförande och länsråd vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Det kommer finnas en projektledare i varje land och en övergripande projektansvarig och projektkoordinator hos Finnish Lapland Tourist Board som är ”Coordinating Partner”.