Krönika: Matz Engman

Luleås parker ger mer syre i luften

Luleå Företag behöver miljöer med syre för att utvecklas. Och nu har vi två syrerika parker i Luleå, skriver Matz Engman i veckans krönika.

För att skapa tillväxt i vår region behöver vi också skapa miljöer där företag får bästa förutsättningar att utvecklas. Syrerika miljöer. Miljöer som gör att företagen andas tillväxt.

När jag blickar tillbaka till min egen tid som förtagare i ett mobilt start-up företag vet jag hur viktigt det är att hitta rätt miljö. För vår del föll valet på Luleå Science Park. En miljö med koppling till universitet och inkubator samt med ett nätverk med andra företag i samma bransch. Flera ingredienser som kom att underlätta vårt företagande. I min roll på Luleå Näringsliv har jag förmånen att åter komma i kontakt med Luleå Science Park där vi har uppdraget att bland annat arbeta med aktiviteter och affärsutveckling.

En science park som också kallas teknik- eller forskningspark, har ofta nära anknytning till universitet och forskning och är en plats där innovations- och kunskapsintensiva företag utvecklas. Idag finns det många företag inom området för Luleå Science Park och de flesta är fördelade inom branscher som IT, energi och datacenterindustri. Arctic Business Incubator, som har sin hemvist i Luleå Science Park, har flera spännande företag på sin lista exempelvis Pizzaonline, E-parkera och Behaviosec. Ett annat företag som också har sin grund i Luleå Science Park är Marratech(Google hangouts). På området finns LTU Business, Facebook, Luleå Energi, Tullverket och snart flyttar Vattenfall in i sitt nya huvudkontor för elproduktion i Europa. När det gäller forskning har två nya forskningsinstitut för datacenter och mineralteknik etablerats och en ny inkubator för rymdverksamhet med europaansvar.

För att skapa förutsättningar för företagens utveckling sker samverkan på internationell, nationell och regional nivå. Genom det internationella nätverket IASP kom Luleå i kontakt med Austin City som senare kom att leda fram till samarbetet med Austin. Det finns också ett nationellt nätverk för erfarenhetsutbyte och i Luleåregionen finns det ett nätverk där Piteå Science Park, Boden Business Park och Luleå Science Park samverkar för att byta erfarenheter och jobba med aktiviteter med fokus på företagens tillväxt och utveckling.

En nyinvigd kreativ plats är Creative Park, en mötesplats med syfte att lyfta Norrbottens förmåga att skapa innovativa produkter och tjänster. I Creative Park ska företag från den kreativa näringen erbjudas kontorsplats och en affärsutvecklingsresurs ska jobba för att skapa en dynamisk mötesplats för hela Norrbotten. I Creative Park kan företagen hyra på lång sikt likväl som på dag/vecka- och månadsbasis. I den kreativa miljön ska både nystartade och etablerade företag mötas och ta del av labverksamhet, föreläsningar och Creative Talks. Som projektägare till Creative Park ser vi på Luleå Näringsliv fram emot att driva på utvecklingen.

Jag är stolt över att vi i Luleå har tillgång till två olika parker och framöver tror jag vi kan se spännande resultat av de synergier som skapats mellan Luleå Science Park och Creative Park. Avslutningsvis vill jag citera en företagsledare som föreläst i Luleå Science Park - "När jag är här känns det alltid som att luften är lite mer syrerik. Andas!”

Matz Engman, vd för Luleå Näringsliv