3eflow

3flow kan vinna årets energi- och hållbarhetspris. Foto: Viveka Österman

3eflow vill sänka uppvärmningskostnaden i våra hem

Luleå 3eflow vill stoppa energislöseriet i våra vattenrör genom modern teknik. Just nu arbetar de med att bygga upp en organisation för att kunna ta tekniken ut i världen. Företaget är nominerat till Årets energi- och hållbarhetspris på Luleå Business Awards.

Idéen bakom företaget 3eflow föddes efter att grundaren Erik Abbing hade bråttom till en tenta och irriterade sig på att det tog för lång tid att få varmvatten i duschen. Sju år senare har bolaget flera  kunder i fastighetsbranschen som bland annat siktar på att nå högre nivåer för miljöklassificering.

-  Både min far och farfar har arbetat som VVS-entreprenörer sedan 1950-talet så det fanns en unik möjlighet att kombinera livslång erfarenhet från traditionell VVS tillsammans med modern teknologi som jag har lärt mig under mina år som student på Luleå tekniska universitet.

Erik Abbing berättar att resultatet blev 3eflow, som bygger på en mycket enkel princip. När varmvatten används är det varmvatten i rören, men när varmvatten inte används är rören tomma. I praktiken står rören tomma i 99 procent av tiden och då slösas heller ingen energi.

- Lösningen under de senaste 100 åren har varit varmvattencirkulation som cirkulerar i närheten av din vattenkran. Men att ständigt cirkulera varmvatten bidrar till att varmvattencirkulation idag är en av världens största energiförbrukare, helt i onödan.

Idag har 3eflow både pågående installationer och de som ligger i planeringsstadiet inom fyrkanten. De hoppas på att få ett starkt fäste och goda referenser eftersom de vill ta tekniken ut i världen.

- Vi sätter en ny världsstandard och bygger en organisation för att klara av det. Med rötter i Norrbotten kommer vi även behöva etablera oss närmare fler marknader i framtiden.

Erik Abbing har precis fått veta att de har vunnit anslag från Energimyndigheten i konkurrens med Sveriges forskningsinstitut och byggutvecklingsbolag för att mäta och följa upp teknikens många fördelar som är fler än bara energi- och vattenbesparing. 29 april kan de  även vinna årets energi- och hållbarhetspris på Luleå Business Awards.

 - Det känns kul att vi är nominerade. Vi sänkte energiförbrukningen med 90 procent jämfört med vår närmaste konkurrent i en pilotinstallation och det är kanske därför Luleå Näringsliv tänkte på oss.

Annons
Annons