Bra start för Lappari

Haparanda/Torneå I början av sommaren invigdes aktivitetsparken Duudsonit Activity Park i Torneå. Under första månaden kom över 12.000 besökare, varav hälften från utlandet, främst Sverige och Norge. Det är en del i första etappen av upplevelsefabriken Lappari.

I inomhusparken i Torneå finns Nordkalottens största trampolinområde och ett skejtområde med pool. Där finns också en stor foambassäng, två stora klättervärldar, en trampbilsbana, snöbollskrigsspel och grentestning.

– Vi räknar också med ett bra kompletterande turistutbud, bland annat kan parkens besökare handla på Ikea i Haparanda två kilometer bort eller besöka Snöslottet och isbrytaren Sampo i grannstaden Kemi. Turistsamarbete har också inletts med Rovaniemiregionen och med Seinäjoki i Södra Österbotten, där det också finns en Duudsonit Activity Park, säger parkens vd Jani Karvonen.

Aktivitetsparken är en del av upplevelsefabriken Lappari som ligger i Lapin Kultas tidigare ölbryggeri och består av aktivitetsparken Duudsonit Activity Park, motionscentret Hyvä Fiilis och restaurangen Café & Restaurang Pirttihirmu.

Under 2016 färdigställs etapp 1 i Lappari. Då ingår även lokaler för Tornion Panimo, ägt av Sangen Oy i Uleåborg som ska börja brygga Lapin Kulta igen.

Det blir också en stor evenemangsarena. Senare tillkommer tre flervåningshus och annan kompletterande affärsverksamhet på det gamla fabriksområdet.

Bakom projektet står Arctic Property Oy som äger fastigheten.