Större framtidstro i norr

Luleå Läget är bättre i Norrland än i riket, och Norrbotten är starkast i Norrland. Det visar Norrlandsfondens nya rapport om konjunkturläget.

Norrbotten har det starkaste läget i Norrland och konfidensfaktorn för det totala näringslivet ligger på gränsen till att klassas som ett mycket starkt läge.

Privata tjänstenäringar var positivare än i förra mätningen då företagen är mer nöjda med den senaste utvecklingen och när de bedömer efterftrågan framöver.

- Byggsektorn var positiv och stärkte sin lägesbedömning till ett mycket starkt läge. I likhet med i övriga län berodde detta på att företagen var väsentligt positivare i sin syn på hur antalet anställda kommer att utvecklas, säger Lars-Olov Söderström, vd för Norrlandsfonden.

Också tillverkningsindustrin i Norrbotten stärktes kraftigt och läget är med marginal över gränsen att klassas som mycket starkt. Det beror på att företagen gjorde positivare bedömningar av orderstockarnas storlek och av produktionsvolymen kommande kvartal.

Som enda bransch backade detaljhandeln något. Det beror på negativare bedömningar av efterfrågan och storlek på färdigvarulagren. Läget för handeln är dock fortsatt med marginal starkare än normalt.