Vinnare

Ann-Chatrine och Stefan Andersson Årets mest företagsamma

Vidsel Ann-Chatrine och Stefan Andersson, som driver Delikatessfabriken i Vidsel har utsetts till Norrbottens mest företagsamma människor i Svenskt Näringslivs tävling.

- Det är ju fantastiskt. Vi är djupt rörda över att vi fått över två tusen röster och med massor av fina kommentarer. Det här är den finaste utmärkelsen vi fått, det är ju våra kunder som röstat på oss, sa Chatrine Andersson, när hon och Stefan tagit emot priset under torsdagen.

Med ett recept från Tärnaby och utrustning från en konkursad pizzeria i Boden började paret Andersson på fritiden tillverka bearnaisesås i en nedlagd Konsumbutik i Vidsel. Det var 1999.

- Att vi finns i Vidsel är en förutsättning för att vi kommit igång på ett bra sätt, med låga kostnader för lokalerna och en trogen personal, säger Stefan Andersson.

I år omsätter de 19,5 miljoner kronor, har 28 procent av marknaden för våta såser i Norrland och tio anställda. Dessutom tre säljare och en säljledare på provision.

I dag gör man 14 olika produkter som tappas på flaska, bland annat hamburgerdressing, vitlökssås, aioli, tzatsiki och senaste tillskottet: en chipotlesås. Men fortfarande är bearnaisesåsen huvudprodukten och utgör hälften av försäljningen.

Fem blev nominerade till slutomgången av tävlingen Årets mest företagsamma människa. De övriga fyra var Kalle Outinen, Outinens Potatis, Haparanda, Christina Skoog, Skoogs Handel, Piteå, Anders Hellman, Subar, Luleå och Joel Andersson, Städakuten i Norr, Boden.

Vinnaren bland de nominerade utsågs genom en omröstning på webben och där vann Delikatessfabriken Norrbotten AB. 

Det är femte året som Svenskt Näringsliv arrangerar tävlingen i Norrbotten. Tidigare vinnare är Britta Jonsson Lindvall, Treehotel i Harads, Olle Henriksson, Vinab i Överkalix, Peter Aasa, Quality Hotel Lapland i Gällivare och Elisabeth Landby, Sole Event i Gällivare.