Här är norra Sveriges hetaste idéer

Luleå I september lanserade entreprenörstävlingen Venture Cup sin nya digitala plattform och sedan dess har hundratals idéer laddats upp i höstens tävling. Nu har topp 20 utsetts och bland dem hittar vi fem idéer från norra Sverige.

Höstens tävling Idea fokuserar på idéer i väldigt tidigt skede för att man som entreprenör snabbt ska kunna få viktig feedback. Hundratals idéer kom in till tävlingen och närmare 2.500 människor registrerade sig för att ge feedback och rösta.

– Den första september lanserade vi en ny digital tävlingsplattform och förändringen har mottagits väldigt bra. Vi märker av ett växande intresse för entreprenörskap i norr och det avspeglar sig även på listan, säger Hillevi Lindelöf, regionchef Venture Cup Nord.

Tillsammans med Venture Cups expertjury har man nu utsett en topp 20. Av dessa är fem idéer från norra Sverige. Ett av dem är Tak över huvudet som är byggd för att underlätta både för den som hyr ut och den som söker boende, allt med målet att minimera den bostadsbrist som råder på marknaden.

Tjänsten är automatiserad och unik i det slag att den utifrån uppställda kriterier rekommenderar uthyrare rätt typ av hyresgäst, samt hjälper den som söker boende att hitta rätt hem. Tak över huvudet började som ett icke-vinstdrivande projekt och föddes ur ren frustration.

– Jag såg ett stort antal människor som sökte boende i Umeå via Facebook, och jag blev otroligt frustrerad över att ingen fick någon hjälp. En tjej reagerade mycket starkt på situationen och skrev "Vad gör du om du har försökt allt men ändå inte kan hitta boende?". Jag beslutade mig för att hjälpa henne och fick tag i tre olika rum, säger Meiju Vartiainen, grundare.

Här är de fem idéerna från norra Sverige som kom med på topp 20-listan:
Tak över huvudet
Loogup
Lumberscan
Chambo
See the Forest for the Trees