Tomas Blomster (1)

Tomas Blomster

Toppen om vi kunde hitta en tokig idé

Luleå Det vore toppen om vi kunde hitta en riktigt tokig idé under nästa år, skriver Tomas Blomster i veckans krönika och uppmanar till mod och öppna sinnen inför nyskapande innovationer som Tesla och Treehotel.

Ett bra år närmar sig sitt slut och det har nu blivit dags för en imponerande summering.

För Företagarna som organisation gör vi ett kanonår på många sätt: vi har haft en sund tillväxt, organiserat oss rejält och har ökat antalet aktiviteter ute hos våra lokalföreningar. Jag är riktigt stolt över årets resultat och jag är helt övertygad om att nästa år kommer fortsätta i samma bana. Företagarna kommer till nästa år att sätta ytterligare fokus på opinionsbildning och att våra företagare och tillika medlemmar ska vara Sveriges mest nöjda.

Med kundnöjdhet i åtanke kommer jag osökt in på vikten av att som företagare ständigt utvecklas mot det bättre.

För ett par veckor lyssnade jag på Professor Alf Rehn från Åbo Universitet. Alf har blivit utsedd till en av världens 10 bästa föreläsare och han sa en sak som verkligen fick mig själv att tänka: Den bästa idén är ofta den mest galna.

Exemplet om hur några entreprenörer bakom Tesla presenterar sin idé att de ska bygga en bil som ser ut som en Ferrari men som går på 100 procent el. Denna idé måste varit en av de absolut mest tokiga under år 2003. 13 år senare är övriga bilindustrin fortfarande inte i närheten av att ta sig lika långt som en Tesla på endast el. Imponerande och innovation i sin finaste form.

I Norrbotten tänker jag på Treehotel i Boden. När ägarna Britta och Kent för några år sedan presenterade sin idé om att bygga stugor uppe i träden utanför Harads var det nog säkert många som ifrågasatte deras fascinerande idé. Idag är det en av länets större attraktioner och människor från hela världen vallfärdar till Harads där man bjuds på en otrolig upplevelse.

För nästa år hoppas jag att många galna idéer presenteras och att alla som får möjlighet att lyssna på dessa idéer verkligen ställer sig frågan om det finns en teoretisk chans att denna idé kan tänkas vara gångbar. Här gäller det för oss alla att hålla ett öppet sinne och låta mod leda vägen.

Här i Norrbotten vore det toppen om vi skulle kunna hitta en riktigt tokig idé under nästa år som blir en internationell succé.  Flera personer och organisationer har under det senaste året jobbat hårt för att attrahera en del av dataspelsindustrin till Norrbotten. Varför inte? Jag har också under det gånga året jobbat lite extra mycket med just energi. Här skulle jag gärna se att vi under nästa år i hela Norrbotten tar rejäla krafttag och faktiskt skapar forum och lyfter frågor som rör hur vi som region kan effektivisera oss.

Kort sagt sammanfattar jag året med orden utveckling, tillväxt och vikten av att vara lite galen. Med mod kommer vi långt, speciellt om vi är modiga tillsammans.

God jul och gott nytt år. 2017 kommer bli ett spännande år med många härliga utmaningar.

Tomas Blomster

Regionchef Företagarna Norrbotten

 

Annons