Krönika: Pia Huuva

Tornedalen en snackis med potential

Tornedalen Genomslaget för Bastubaletten visar att det är dags att omvärdera Tornedalen, skriver Pia Huuva. Hon har en vision om Tornedalen om tio år.

Från Gotland, Täby och Mörrum kommer meddelanden, kramar och kommentarer. ”Man kanske ska flytta till Tornedalen” ”I en värld som är kall kommer ljuset och kärleken från Tornedalen”

”Varumärket” Tornedalen har kanske inte legat så högt i kurs hittills - men nu kan det vara dags att omvärdera och börja se på dalen, dess anda, människor och potential med nya ögon!

Orsak?

En tv-serie som sänts sena kvällar under januari-februari och på ett lågmält och positivt sätt skildrat en koreograf som ska lära 5 helt vanliga män från Tornedalen att dansa balett - i en bastu. Foto, dramaturgi, samtal, miljöer, musik och modiga män är ingredienser som fått positiva lovord och gett nya bilder och gräsrotsuppfattningar av ett annars rätt schabloniserat Tornedalen.

Mellan repriser och delade länkar till svt play har människor kvittrat och tillskrivit serien utrop som ”#Bastubaletten KAN vara det bästa program jag någonsin sett!” ”Skulle efter detta vackra, sensitiva program t.o.m. våga flytta till Norrland, Tornedalen”

Vid ett besök i den stora staden för ett tag sedan hörde jag folk prata om Tornedalen på tunnelbanan och över vackert dukade middagsbord. I en tidningsartikel nyligen förutspådde en skribent internationella och inhemska tv-priser och i ett radioprogram nämndes Bastubaletten och dess huvudpersoner i en spaning om hur dessa vanliga män kan komma att förändra vår kroppsuppfattning.

Tornedalen är lite som Gnosjö - tycker en bekant i Göteborg.

”Jag är konstant fascinerad av allt som händer där hos er i Tornedalen. Det finns en gemensam anda, ni ser möjligheter och samarbeten, är orädda och testar idéer och startar små projekt - som sedan kan bli stora” 

På tal om idéer har jag en vision…

Tänk dig Tornedalen en solig sommardag i början av augusti 2026. Ja, tio år bort!

Besökarna vinkar genom rutan just som de svänger runt kurvan ner för Luppioberget. Innan de åkte berömde de alla underbara små gårdsbutiker, hantverksbodar, stugor, och fikaställen de besökt. Minnen för livet är också oförglömliga hemma-hos-middagar med ”locals” som tillrett lokala råvaror, bjudit på skrönor och smaker från förr. 

Kan det bli så?!

Vem vet…

Upprinnelsen, idén om 5 tornedalska män som skulle lära sig dansa balett i en bastu, gick hem. Så vad är det som säger att den här idén inte skulle funka?!

Ponera att vi 2016, börjar arrangera träffar och mötesplatser i Tornedalen dit alla oavsett ålder, bytillhörighet, språk, erfarenhet, bakgrund eller befattning möts med öppet sinne och processar små och stora idéer. Man förenas av målbilden; attraktivt och hållbart samhälle där människors framtid och utveckling sätts i centrum.

Går vi i takt mot samma mål kanske några UF-företagare startar nya verksamheter efter gymnasiet, bostäder och lokaler för kreativa företag byggs och folk vallfärdar till Bergskalaset på Luppioberget får att uppleva konserter, föreställningar och happenings som musiker, körer och dansare levererar under några sommardagar.

Folk i byarna gör fint i pörten och stugor och börjar hyra ut med frukost.

Hemvändare stannar allt längre på sina besök hemmavid, de långväga besökarna är tacksamma att få vara med i vår arktiska vardag.

Behovet och potentialen finns. Utan försök ingen chans att lyckas.

Pia Huuva

Pia Huuva bor, verkar och utgår från Tornedalen och driver sedan 1997 företag inom affärsutveckling och besöksnäring. 2014 startade hon AB Utblick Tornedalen som bland annat driver sommaranläggningen Restaurang Utblick, Luppioberget (där Bastubaletten till viss del spelades in under 2015). Hon drivs av ett starkt engagemang att låta människor, idéer och platser växa.  

https://www.facebook.com/RestaurangUtblick

http://www.svtplay.se/bastubaletten

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/670988?programid=516  >> ca 19 min in i programmet