Krönika: Pär Jonsson

Älvsbyn är en del av Luleåregionen

Älvsbyn Älvsbyn är en viktig del av regionen och regionen är viktig för Älvsbyns kommun, skriver Pär Jonsson.

Som näringslivschef får man inte alltid bestämma i sakfrågorna. Min viktigaste funktion i kommunens utveckling är att samla grupperingarna och krafterna för att dra i samma riktning.

I Älvsbyns utvecklingsarbete samlar vi förtroendevalda inom Företagarna, Köpmannaföreningen, LRF, gymnasiets elevråd samt gruppledarna från kommunstyrelsen. Tillsammans formar vi ett näringslivsprogram, vad vi ska fokusera på och vad ska vi välja bort. Sedan är det min roll att verkställa besluten.

De senaste åren har antalet aktiva företag i Älvsbyns kommun ökat från 708 till 810 företag. En viktig fråga med tanke på att fyra av fem nya jobb skapas i små företag. Näringslivsklimatet fortsätter att utvecklas positivt. I mätningar från Svenskt Näringsliv är Älvsbyn på 2:a plats i Norrbotten och på 5:e plats i Norrland.

Tillsammans med kommunerna Luleå, Piteå, Boden, Kalix och Älvsbyn så driver vi frågor under varumärket Luleåregionen. Befolkningskoncentrationen i Luleåregionen är en viktig attraktionskraft för tillväxt. I Älvsbyn pendlar 950 personer till jobb i en annan kommun samtidigt som 450 personer pendlar in till Älvsbyn, därför är Luleåregionen viktig för oss. Luleåregionens mål är främst att locka utflyttade norrbottningar tillbaka till vår region. Vi kommunicerar även med riksmedia och beslutsfattare på riksnivå när vi genomför våra företagarfrukostar i Stockholm, några gånger per år. 

Besöksnäringen har visat en god utveckling de senaste åren och framtidsutsikterna är goda. I kommunen har vi digitaliserat turistinformationen och fört över medel till destinationsutveckling. Som ett led i utvecklingsarbetet har vi startat upp ett destinationsråd med företrädare från besöksnäringen. Det gångna året har besöksnäringen ökat med 14 procent i Älvsbyn.

Förutsättningarna för zink, bly och koppar ser bra ut, vilket drivs av den ökande konsumtionen i Kina, Indien och de södra delarna av Afrika. Järnmalmsgruvor har en annan prognos de närmaste åren.

Boliden fortsätter sin exploatering av kopparfyndigheten i Laver. Tidigare lämnade de in en ansökan om bearbetningskoncession till Bergstaten. Från kommunen genomför vi regelbundna möten med företrädare från Boliden, samtidigt som vi förbereder oss för ett scenario med ett beslut om byggande av gruvan. I kommunledningen ökar vi takten i samhällsplaneringen samtidigt som vi genomför utredningar om bostads- och personalförsörjning.

Läs mera: http://www.alvsbyn.se/naringslivsbloggen/lansstyrelsen-i-norrbotten-ar-positiv-till-nya-gruvor/

I samband med en gruvetablering av Lavers dignitet har vi sett över Älvsbyns kommuns näringslivsstruktur. Vi är och kommer att bli allt mera produktionstunga. Inför framtidens utmaningar har vi valt att balansera näringslivsstrukturen där vi ser en tillväxt inom informations- och kommunikationssamhället.

Sommaren 2014 startade vi en översyn av förutsättningarna för etableringar inom datacenter. Vi granskade åtta olika platser för etableringar, där endast en plats var intressant, det var i vårt framtida industriområde Norra Nyfors. I samband med paketeringen av ”datasiten” har vi även gått med i datacenterbolaget The Node Pole.

Läs mera: http://www.alvsbyn.se/naringslivsbloggen/varfor-satsning-pa-datacenter-i-alvsbyn/

Några visdomsord:
Vision utan handling är bara en dröm.
Handling utan vision är bara tidsfördriv.
Vision med handling kan förändra världen.
Citat: Joel Baker

Pär Jonsson, näringslivschef, Älvsbyns kommun