Krönika: Jeanette Nilsson

Är vi bra på att fostra självförtroende i Norrbotten?

Boden Det finns mycket som imponerar i Norrbotten, men det är synd att så mycket är okänt, skriver Jeanette Nilsson i sin krönika.

Jag har för första gången i mitt liv varit i USA och det som gjorde störst intryck på mig var den glädje och energi som jag mötte hos människorna. Jag har pratat med många om det här hemma och en kommentar som jag lagt på minnet är: ”säga vad man vill om amerikanarna men de är bra på att fostra självförtroende i USA”.

Människor som jag mötte i Austin sa att de var bra på sitt yrke, de var stolta ambassadörer för sin arbetsplats och staden. Om vi hade en fundering om varför ett resultat var bättre i Seattle än i Austin så sa man att de i Seattle är ännu bättre och att de samarbetar med dem.

Det finns massor med bevis på att vi Norrbottningar har gjort mycket viktigt för att Sverige ska vara ett bra och starkt land. Vi har ett mycket gott rykte om oss att vara både arbetsamma, lojala och smarta.  De bästa cheferna kommer från Norrbotten kan man få höra i Stockholm ibland, men ofta hör man inget eftersom vi inte har samma sätt som amerikanarna att lyfta fram andra och på så sätt lyftas fram själv.

Jag möter mycket människor i mitt jobb och har förmånen att få information om fantastiska projekt och produkter som företag gör och exporterar till hela världen. Jag blir ofta imponerad av företagare och driftiga personer jag möte inom olika organisationer och myndigheter, och lika synd tycker jag det är att det är så okänt såväl här hemma som nationellt.  

Jag tror att vi alla skulle må bra av att ösa mer beröm över varandra och även kunna berömma oss själva, för om man inte kan se att man själv gör bra saker så är det svårt att se och känna glädje över de bra saker andra gör.

Jag tror inte att lösningen på våra utmaningar är att vi går runt och berömmer varandra dagarna i ända men jag vet från min tid som lobbyist att om man inte själv berättar i rätt forum att kompetensen eller produkten finns i Norrbotten så förblir det en hemlighet.

Den framtid som våra barn möter är global från start. Det innebär att vi har samma möjligheter som alla andra men också att vi konkurrerar med hela världen och då måste vi ändra på vissa saker så att världen förstår hur duktiga vi är och storheten i vår livsmiljö och våra produkter. Min mor är från Tornedalen och där är ett beröm –”det var inte så dåligt” eller tystnad. Det blir svårt att översätta det till något positivt som man vill vara en del av.

Vi formar vår egen framtid och med positiv energi kan vi berätta om hur bra det är och samarbeta så att det blir ännu bättre för nu går förändring så fort att vi faktiskt hela tiden måste försöka vara bäst, för att få vara med och konkurrera och då gäller det att lyfta fram det goda mycket så att det kommer naturligt även om vi här betraktar beröm som skryt.​

Bodens kommun är en fantastiskt bra arbetsplats där jag och mina kollegor skapar bra förutsättningar för tillväxt. Norrbotten har livsmiljöer i världsklass och vi som bor här vill växa här och välkomnar fler till ett Norrbotten som fostrar självförtroende som syns och hörs även globalt.