Krönika: Brexit och de svenska företagen

Krönika Brexit påverkar Sverige negativt, skriver Företagarnas regionchef i Norrbotten, Tomas Blomster, i veckans krönika.

När jag tillträdde i mars berättade jag att en av mina främsta visioner är att hjälpa fler företag i Norrbotten att gå på export. Frihandeln och möjligheten för varor och tjänster att röra sig över landsgränser till nya och större marknader är oerhört viktigt. Att Storbritannien väljer att lämna EU-samarbetet, där arbetet för färre handelshinder mellan medlemsländerna är en av grundbultarna, är därför högst beklagligt.

Hur påverkas då svenska företag av Brexit? I dagsläget är det svårt att säga vad effekterna kommer att bli, inte minst eftersom det är oklart hur utträdet kommer se ut, samt hur eventuella avtal mellan Storbritannien och EU kan komma att utformas. Vad man kan konstatera är att Brexit-omröstningen skapat en ökad osäkerhet om EU:s och framför allt Storbritanniens utveckling framöver, vilket gör att konsumtion och investeringar antagligen bromsas upp. Självklart kommer det också få konsekvenser för tillväxten och framtida arbetstillfällen.

Resultatet kom som en chock för många, till stor del beror det nog på känslan att missnöjet vann över förnuftet. EU kan visserligen upplevas som en byråkratisk och tungrodd organisation som fattar beslut långtifrån medborgarna i EU:s länder. Men i grund och botten handlar det ändå om att tillhöra en gemenskap som tror på fri handel mellan medlemsländerna och lika villkor för företag och medborgare att röra sig och verka i Europas länder. Att Storbritannien nu röstade för att lämna denna gemenskap kom som en chock för många experter, trots att många undersökningar faktiskt hade visat att hög sannolikhet förelåg.

För Storbritannien innebär valresultatet en stor osäkerhets kring valutavärden, handelsavtal och investeringar och det kommer sannolikt följa landet under en ganska lång tid, även om den finansiella turbulensen på aktiemarknaderna lugnar ned sig. Efterspelet av Storbritanniens resultat kunde inte slå mot Sverige under fredagen då vi firade svensk midsommar. När börsen öppnade under måndagen den 27 juni 2016 så skrevs historia som en av de större krascher vi haft på börsen i Sverige, OMXS30 stängde på -8,4%. Sist Sverige hade ett liknande fall på börsen var den 29 oktober 1987 som också är det svenska rekordet på -9,2%. 

Brexit påverkar Sverige negativt eftersom vår roll i EU-samarbetet riskerar att marginaliseras. Traditionellt sett brukar Sverige och Storbritannien vara meningsfränder och partners, framförallt i synen på frihandel och det finansiella systemets reglering. Brexit innebär också stora påfrestningarna på EU-samarbetet som redan idag tyngs av krishantering till följd av bl.a. finans- och flyktingkris.

De flesta företagare har både pensionskapital och andra investeringar som påverkas av aktiemarknaden. För svenska företag är dock de kortsiktiga effekterna mer eller mindre begränsade beroende på vilken exponering man har mot Storbritannien, om man har valutarisker mot pundet, eller om man har finansiella tillgångar som påverkas av börsturbulensen. Företagarna som organisation kommer självklart följa utvecklingen noggrant och vi finns naturligtvis till hands för alla medlemmar som har frågor eller funderingar hur just Brexit kan komma att påverka ert företagande.

Utöver Brexit så händer en massa andra spännande saker. Nästa vecka går startskottet för Almedalsveckan och Företagarna kommer självklart vara på plats för att påverka i frågor som är viktiga för småföretag. Vidare så planerar vi för tillfället ett av årets största event då vi den 14 oktober ska kora årets företagare samt årets unga företagare i Sverige. Ett fantastiskt schema kommer snart presenteras och jag rekommenderar hela Norrbotten att planera en resa till Stockholm under den helgen där företagande och inspiration kommer att ligga i fokus. Biljetterna släpps inom kort så håll utkik på Företagarnas webbplats. Direkt efter sommaren kommer en regional jury påbörja ett ingående arbete vilken företagare som kommer att utses till årets företagare i Norrbotten, och således representera hela regionen i huvudstaden.

Med det vill jag passa på att önska alla en fin sommar!

Tomas Blomster

Regionchef Företagarna Norrbotten