Krönika: Karin Nilsdotter

Är du ett geni eller en geniskapare?

Luleå Får vi fler att lyckas skapar vi förebilder. Genom att lyfta fram duktiga människor attraherar vi fler duktiga människor, skriver Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden.

Vår största utmaning för utveckling och tillväxt handlar inte om tillgång till ny teknik, råvaror eller resurser. Den handlar om ledarskap.

Ett rikt framgångsarv, naturresurser och storbolag är ingen garanti för fortsatt välgång. I en global konkurrens tror jag inte heller att det räcker att vara förändringsbenägen utan vi måste våga leda väg. Vi behöver arbeta smartare, tänka större och röra oss snabbare men framförallt – vi måste bli geniskapare.

I en tid som domineras av stora teknik- och samhällsförändringar, kan vi inte bara luta oss mot gamla meriter och kunskap. Vi måste istället omge oss av genier, de som står för ny kunskap och är smartast på de områden som nu växer fram.

Det kräver mod, att vi släpper kontrollen samt att vi gör slut med Jante och låter alla duktiga människor kliva fram.

Geniskapare gör just det. Enligt Liz Wiseman, ledarskapsexpert, är geniskapare ledare som får fram det bästa hos andra människor. Geniskapare är ledare som attraherar talang. Och talang attraherar talang.

Satsa på kvinnor och mångfald –  för att det är roligare och skapar affärer

Ska vi attrahera talang till vår region måste vi satsa medvetet. På kvinnor och på mångfald. Till en början blir regionen mycket mer intressant och stimulerande än om den är homogen. Vidare handlar det om affärspotential. Mångfald skapar kreativitet som främjar innovation. Det skapar också förståelse för globala kunder och medarbetare.

Störst är inte alltid bäst – uppmuntra startups för ökad kommersialisering

Du som politiker och ledare inom den offentliga sektorn har en avgörande roll att skapa det bästa företagsklimatet. Det signaleras politiskt och satsas miljarder runt om i världen för att attrahera duktiga människor och nystartade företag. Det är mot detta regionens företagsklimat mäts och platser som regionen konkurrerar med.

Enligt Företagarna skapas 4 av 5 jobb i små företag och en entreprenörsdriven ekonomi växer fram. Fler snabbväxande företag är avgörande för både jobb och förnyelsekraft i samhället, enligt Näringsminister Damberg.

Du som företagsledare, din roll är lika viktig. Du sätter ribban för bolagets innovationskraft samt attraktionskraft som arbetsgivare. I ett globalt perspektiv sker en större samverkan mellan storbolag och startups. Detta för att man inser att man inte kan ha all kompetens internt. Det sker inte i samma utsträckning i Sverige. Genom samverkan förbättras möjligheterna till innovation och kommersiella genombrott.

Tänk på hur du kommunicerar och lyft fram fler förebilder

Genom att skapa förutsättningar för fler att lyckas skapas också förebilder. Genom att medvetet visa på och lyfta fram duktiga människor attraherar vi fler duktiga människor. 

Här har vi alla ett ansvar. Ska våra döttrar och talangfulla individer bli innovatörer, entreprenörer, företagsledare, astronauter eller statsministrar så måste de få se och träffa förebilder, både i verkligheten och i det vi kommunicerar. För om man inte visar upp förebilder så planteras det i det omedvetna att det där kan jag INTE bli.

Själv har jag fått höra och uppleva att det vore bättre om jag var man. ”Är det manligt är det viktigt, är det viktigt är det manligt” samt jag har blivit ”befriad” från ett uppdrag då jag blivit mamma. Jag blev i samma veva invald in en amerikansk styrelse, på mina meriter, ambition och engagemang.

”Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt, måste man se upp”, sade Tage Danielsson.

Jag väljer att sikta mot stjärnorna, men framförallt väljer jag att försöka vara en förebild och att bli en geniskapare. Detta för att jag tror på den industri jag verkar i och för att jag själv växer av att omge mig av genier. Men främst handlar det om alla de talangfulla individer som behöver se, höra och känna att det finns en framtid för dem, att de kan bli vad de vill och vågar satsa på sina drömmar – gärna hos oss. Jag vill vara med och göra vår region till den mest attraktiva platsen, på jorden, för dem att leva och verka på. Följer du med på resan? #geniskapare

Karin Nilsdotter

Vd i Spaceport Sweden

Andra uppdrag: Styrelseledamot i den amerikanska rymdorganisationen Commercial Spaceflight Federation,  styrelseledamot i Center for Interorganisational Innovation Research i Sverige, strategisk affärsrådgivare åt rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden som leds av Arctic Business Incubator.

Utsedd till Årets Teknikkvinna av SAAB, en av Sveriges Superkommunikatörer av Resumé, och framlyft av Space Digest som en ledande kvinna inom Newspace internationellt.