Umeå Energi satsar på laddinfrastruktur för elbilar

Umeå Umeå Energi satsar stor på laddinfrastruktur för elfordon. Hittills har 24 laddplatser installerats i Umeå och ytterligare 54 planeras.

De flesta laddstationerna är i Umeå men man satsar också tillsammans med OK Västerbotten på två laddstationer i Lycksele och två i Storuman. 

Utredning pågår om ytterligare platser i Umeå och på landsbygden.

– Laddinfrastruktur för elfordon är en av våra stora och prioriterade satsningar. Målsättningen är att täcka in både stad och landsbygd i Västerbotten. En ökning av antalet elfordon i bruk i länet skulle direkt bidra till sänkningar av koldioxidutsläppen vilket är en prioriterad fråga för oss, säger Henrik Bristav, hållbarhetsstrateg på Umeå Energi.

Utöver Umeå Energis egna investeringar har bolaget beviljats bidrag från Klimatklivet och Tillväxtverket för att fortsätta bygga ut laddinfrastruktur.

Inom projektet "Stolpe in för stad och land" byggs under 2016-2019 totalt 5 snabbladdare, 16 semisnabba laddare, 2 normalladdare/ långsamladdare och 2 bussladdare från Kiruna till Vännäs. Partners i projektet är Umeå Energi, BioFuel Region, Coop Norrbotten, Luleå Energi, PiteEnergi, Skellefteå kommun och Vännäs kommun. Projektet finansernas av Tillväxtverket och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.