Eldabutiken

Johans Nordqvist och Linus Nordberg driver Byggcentrum i norr AB som öppnar en Eldabutik i Luleå. Foto: Lennart Håkansson

En Eldabutik öppnar i Luleå

Luleå Nästa vecka öppnar en Eldabutik i Notvikstan i Luleå. Det är det nya Luleåföretaget Byggcentrum i norr AB som etablerar en specialbutik för braskaminer och tillbehör till vedeldade eldstäder.

Byggcentrum i norr AB, med delägarna Johan Nordqvist och Linus Nordberg, är medlem i Eldabutikerna som har 44 butiker runtom i Sverige. Den hittills nordligaste ligger i Skellefteå.

- Vi ska bygga upp butiken och växa lokalt från Luleå, för att verka från Piteå till Kiruna. Vårt kunnande om eldstäder och att vi erbjuder en helhetslösning med montering gör oss unika, säger Johan Nordqvist.

Johan Nordqvist är snickare från början och kommer närmast från Bygma (Ångsågen) där han sålde kaminer. Linus Nordberg, kommer från byggföretaget Luleå Byggtjänst, som utförde arbeten åt bland annat Bygma.

Kaminer med tillbehör och montering är kärnan i verksamheten, men man ska också komplettera med att sälja köksinredningar och utföra mindre ombyggnader, som till exempel fönsterbyten.

Fördelar för företagsidén är förutom byggkonjunkturen i Norrbotten, även läget intill XL Byggs varuhus och Happy Homes butik.

- Det händer en sak till på marknaden och det är det större miljötänket. Det finns många äldre kaminer som behöver bytas ut. Moderna kaminer har lägre utsläpp, säger Johan Nordqvist.

Tester som Energimyndigheten gjort visar att moderna kaminer är effektivare, billigare i drift och bättre för miljön. Nya eldstäder minskar vedförbrukningen med cirka 20 procent och miljöutsläppen med 50-85 procent.

Annons
Annons