Ikea vill sälja i Haparanda

Haparanda Ikeagruppen har bestämt sig för att sälja Ikeas fastighet i Haparanda. (Uppdaterad)

Enligt planerna ska Ikeagruppen inom högst två år sälja 25 köpcenter i Europa, varav fyra i Sverige: Haparanda, Örebro, Borlänge och Uddevalla.

– Vi har en vision om att skapa mötesplatser kring våra köpcenter. Att det inte bara är köpcenter utan även andra aktiviteter, mer som ett utflyktsmål, säger Ikeasgruppens talesperson Josefin Thorell, till Smålandsposten.

Efter att ha studerat de köpcenter som finns konstaterar Ikeagruppen att några inte stämmer överens med visionen gruppen har för sina Ikea centres.

– Vi kan inte utveckla konceptet vid dessa, säger Josefin Thorell

I praktiken innebär det att Ikea inte ensamt vill äga fastigheterna i anslutning till köpcentret. Man vill ha ett blandat köpcenter där olika affärskedjor äger sina egna fastigheter. Man vill ha en annan ägarstruktur och en mer integrerad mötesplats, enligt Ikea Sveriges presstalesman.

– Men det skulle inte innebära att Ikea lämnar Haparanda. Vi kommer att vara kvar med vårt varuhus alldeles oavsett, säger Jacob Holmström, pressansvarig vid Ikea Sverige, till NSD.

Enligt Jacob Holmström gäller affären den intilliggande byggnaden med andra butiker, det så kallade Ikanohuset, och inte själva Ikeavaruhuset.

– Varuhuset är och förblir i Ikeas regi. Men på elva orter äger vi inte bara varuhuset utan också en intilliggande handelsplats. Fyra av dem har vi listat som tänkbara orter där den här intilliggande handelsplatsen är till försäljning. Det är tydligt att det inte handlar om varuhuset.

- Det låter mer drastiskt än vad det är. Det blir inga varsel, folk kommer inte stå utan jobb och Ikeas attraktion kommer inte att minska på de orter som berörs, säger Jacob Holmström, säger Jacob Holmström till NSD.

Enligt planerna ska fyra av de elva köpcentren i Sverige säljs, och ett tjugotal i Europa, vilket är omkring hälften av köpcentren i Europa. De som finns i Ryssland, Kina och andra länder ska finnas kvar.

Enligt Josefin Thorell ska försäljningarna ska vara klara under andra halvåret 2018.