I Haparanda köps 10 ton smuggelsnus

Haparanda Förra året köptes över 10 ton snus i Haparanda för att smugglas över till Torneå. Nu reagerar Finlands regering på den ökande smugglingen via Haparanda-Torneå.

Finländska social- och hälsovårdsministeriet ser allvarligt på smugglingen från Sverige. Myndighetens chef för förebyggande arbete, Kari Paaso ska ta upp frågan med svenska myndigheter.

- Om svenskarna är måna om sitt snus måste de hålla ordning på exporten, säger han till de finlandssvenska tidningarnas nyhetsbyrå SPT.

I fjol beslagtog finska tullen 1,2 ton snus, vilket var en fyrdubbling jämfört med året innan. De finländska myndigheterna uppskattar att över 10 ton snus köptes i Haparanda förra året för att smugglas till Finland.

Sverige har lyckats få ett undantag i EU för att tillåta försäljning av snus. Undantaget är villkorat med att Sverige ska använda "alla nödvändiga" medel för att stoppa smuggling till andra EU-länder.

Enligt Kari Paaso tyder mycket på att Sverige inte anstränger sig särskilt mycket för att stoppa smugglingen och därför kan Sverige komma att förlora undantaget.