Lennart Pittja blir coach för småföretag

Gällivare Entreprenören Lennart Pittja ska arbeta deltid åt turistorganisationen Swedish Lapland Visitors Board för att hjälpa turistföretag att skapa hållbara naturupplevelser.

Han ska arbeta med projektet Destination Capacity Building in Swedish Lapland. Det handlar om att coacha besöksnäringsföretag när det gäller samiska upplevelser och hjälpa företag att med hållbara naturupplevelser kvalificera sig för kvalitetssäkringen Naturens Bästa/Natures Best.

- Det finns en stor efterfrågan hos den globala resenären vad gäller kunskap och upplevelser om den samiska kulturen - mat, livsstil, renskötsel, duodji, traditioner och naturen, säger Graeme Richardson, projektledare för området marknadsutveckling i projektet Destination Capacity Building in Swedish Lapland.

- Det är viktigt att visa att naturbaserad turism är lönsam - det är inte bara genom att hugga ner träden, dämma älvarna eller gräva upp malmen som naturen har ett värde. Naturbaserad turism är samhällsekonomiskt lönsam och gynnar många, säger Lennart Pittja.

Lennart Pittja är själv entreprenör inom besöksnäringen och har drivit det egna företaget Vägvisaren - samiska upplevelser, som valdes till Sveriges bästa ekoturismarrangör 2004. Han är vice ordförande i Svenska Ekoturismföreningen. I höst öppnar han Sápmi Nature, ett upplevelseboende i naturen.