Krönika: Cecilia Sjöberg

I never lose - either I win or I learn

Luleå När Cecilia Sjöberg och Elsa Hassler startade sitt UF-företag gick de "all-in". De satsade så hårt att de blev diskvalificerade som UF-företag, skriver Cecilia Sjöberg.

I never lose - either I win or I learn... sa någon, någon gång. Vem det var, har jag inte en aning om men jag kan lova att den personen hade rätt. Hur jag vet det? Mitt UF-företag REAL UF, som jag driver med Elsa Hassler, kommer inte bli Årets UF-företag eller Årets Tjänst. Vi kommer inte vinna någon tävling, men vi har lärt oss väldigt mycket.

När vi startade vårt UF-företag gick vi all-in. Vi hade en idé om att göra vår hemstad Luleå roligare och vad passade bättre än att boka in en föreläsning med Lotta Lundgren, känd från Historieätarna? Vi satsade mer än 250 kronor och bröt mot en regel, men det var inget vi reflekterade över. Vi tänkte att vi ändå inte kommer förlora pengarna vi gick in med, eftersom biljettintäkterna och marknadsföringen vi sålde till företag kommer genera minst lika mycket. Vi hade rätt. Otroligt mycket arbete, tid och energi gjorde att vi gick runt och fick en hel del nya lärdomar. Vi förlorade inte ett öre.

Jag förstår att vi fick andra förutsättningar jämfört med andra UF-företag när vi gick in med våra egna pengar, men jag vill poängtera att det var våra pengar vi gick in med. Inte våra föräldrars pengar eller sparade studiebidrag - utan våra pengar som vi jobbat ihop själva.

Vi kommer inte kunna vinna någon tävling på grund av den där regeln och helt ärligt, det suger. Jag säger inte att vi hade blivit Årets UF-företag eller Årets tjänst om den där regeln inte existerat, utan det jag säger är att allt handlar inte om att vinna. Som Camilla Svantesson på UF-kontoret sa: "Ni fick ju ändå ut mer". Och hon har helt rätt. 

Jag ville driva ett UF-företag för att jag tyckte det verkade kul och utvecklande. Att få testa på nya saker och att pusha mig utanför min comfortzon. Under höstterminen bokade och arrangerade jag exempelvis en spelning med hov1 i Luleå, med vårt UF-företag. Jag gjorde det för jag tyckte det verkade roligt men också för erfarenheternas skull, eftersom jag någon gång i framtiden kanske vill jobba med just det. Jag gjorde det även för att jag ville göra något som ingen annan gjort förut – så hur gick det?

Spelningen väckte frågor om varför hov1 skulle spela i Luleå och inte i större städer som Malmö och Göteborg, vilket också gjorde att spelningen inte bara samlade ungdomar från länet. Marknadsföringen nådde hundratusentals eftersom Noel Flike och Zara Larsson pushade för den i podden Den Fantastiska Resan och själva spelningen, som invigde jullovet på bästa sätt den 19:e december, blev också riktigt lyckad.

Även om både föreläsningen och spelningen, blev bra, betyder det inte att det alltid varit en dans på rosor att driva ett UF-företag. För att kunna ordna stora event utan att gå back, krävs det oerhört mycket arbete, energi och tid. Eftersom både jag och Hassler går natur, driver vi REAL UF på vår fritid. Att få tiden att gå ihop med plugg, annat jobb, träning, kompisar och familj har varit som att spela tetris på högsta nivån.

Nu till våren kommer Peab 3x3 Streetbasketturnering gå av stapeln, en turnering för barn och ungdomar med tunga priser som jag och Hassler tillsammans ordnar. Vi bjuder på fika, så om du har möjlighet - sväng gärna förbi Hälsans Hus och se hur vi gör Luleå roligare.

Avslutningsvis, när det kommer till detta UF-år, anser jag att det viktigaste är att ha kul och att växa som person. Jag skulle aldrig byta ut lärdomarna, minnena och kontakterna från föreläsningen och spelningen med hov1 mot att bli Årets UF-företag eller Årets Tjänst. 

Cecilia Sjöberg

Gymnasieelev som läser natur och driver ett UF-företag med Elsa Hassler.