Krönika: Josefin Wäppling Bernárdzon

Att rusta för framtiden

Luleå Det jag brinner för är att vi ger alla chansen skriver Josefin Wäppling Bernárdzon, Ung Företagsamhet Norrbotten i veckans krönika.

Jag är föräldraledig och tillbringar dagarna tillsammans med en fyramånaders baby och en treåring. Det gör att jag funderar mycket över framtiden och över vad jag ger vidare till mina barn. Vilket Norrbotten kommer de att växa upp i?

Jag brukar säga att jag, genom mitt jobb som regionchef hos Ung företagsamhet, arbetar med ett konkret sätt för att generera tillväxt. Nämligen med att hjälpa ungdomar att upptäcka och tro på sin egen företagsamhet. Genom att driva så kallade UF-företag får de testa att starta-driva-avveckla ett företag under ett år på gymnasiet. Det har visat sig vara en värdefull erfarenhet när de ska ut i arbetslivet. I år har mer än 800 elever registrerat sig för att driva UF-företag i Norrbotten.

Det händer så mycket i vårt län just nu. Det märks en tydlig förändring från när råvaruindustrin med skogen, stålet och vattenkraften var basen i vår identitet. Vi ser flera nya näringar växa fram, med etableringar av företag som följd. Ofta förs Norrbottens unika förutsättningar fram som nyckeln till dessa etableringar: Vårt stabila elnät som är en viktig förutsättning för serverhallarna, den orörda naturen för besöksnäringens utveckling osv. Men världen och våra förutsättningar förändras i en allt snabbare takt och för att Norrbotten ska kunna befinna sig i framkant och ha en stark tillväxt även i framtiden är det nödvändigt att tidigt visa dess potential för länets unga. Vi har unika och starka grundförutsättningar. Nu gäller det att vi värnar om kompetensen som kan utveckla och förvalta detta för att möta framtidens behov.

Det som jag brinner för i vår verksamhet är att vi ger alla chansen. Med skolans trygghet i ryggen, oavsett bakgrund eller familjeförhållanden kan alla starta ett företag, då UF-företagaren får gå in med max 250 kr per person. Traditionellt har man sagt att de som blir företagare är barn till företagare, men så är det inte längre. Vi öppnar upp dörrar till företagande för de som inte sett det som en möjlighet tidigare och det tycker jag är fantastiskt!

De unga som vi möter lär sig inte bara företagande utan även att se möjligheter och faktiskt göra någonting av dem också. De lär sig att vara stolta över sig själva och paketera ett erbjudande, vare sig det handlar om sig själva inför en anställningsintervju eller en produkt som egenföretagare. Det är de här ungdomarna som är vår framtid. Det är de som kommer att hitta möjligheter för nya etableringar i Norrbotten framöver.

När jag möter UF-eleverna i skolorna imponeras jag av deras problemlösningsförmåga, energi och tilltro på framtiden. Vi tillsammans kan påverka vilket Norrbotten som våra barn kommer att växa upp i, vilket näringsliv de kommer att verka i – det känns stort. Ung Företagsamhet gör skillnad på riktigt och förhoppningsvis kommer det att få betydelse både för mina och andras barn… det är sånt jag funderar på när jag drar barnen i pulkan på isen längs Luleälven och vårsolen lyser från en klarblå himmel.

Josefin Wäppling Bernárdzon

Regionchef, Ung Företagsamhet Norrbotten

  

Möt UF-företagare

Regionala UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt, som går av stapeln på Boden Arena 22-23 mars nästa vecka. Det finns fortfarande några platser kvar till vår företagarfrukost på morgonen onsdag den 23 mars så anmäl dig här!    https://simplesignup.se/event/71126-foeretagarfrukost-paa-uf-maessan

Fakta om Ung Företagsamhet:

Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som jobbar med entreprenörskap i skolan, sedan mer än 35 år. UF-företagande är en processutbildning där gymnasieelever under ett läsår får starta, driva och avveckla ett eget företag. Eleverna går igenom samma stadier som ett riktigt företag men i en trygg miljö. Sedan starten 1980 har drygt 330.000 elever drivit UF-företag i Sverige varav 12.122 i Norrbotten. I år är det 26.430 gymnasieelever i hela Sverige som driver 8.243 företag. Motsvarande siffror i Norrbotten är 828 elever som driver 278 företag.

För information/statistik besök: http://www.ungforetagsamhet.se/