Kust Hotell renar luften i Piteå

Piteå Det nya Kust Hotell som Skoogs bygger i centrala Piteå blir en stor luftrenare. Fasaden består av en speciell betong som "äter" föroreningar och smuts.

-Det är första gången som vi använder denna betong i Piteå och jag tycker att det är riktigt framsynt av Skoogs Fastigheter att satsa på ett material som gör gott för miljön, säger Rolf Skoog, vd på Prefabmästarna som är leverantör av den speciella betongen.

När solen lyser på fasaden startar en process där olika föroreningar bryts ner och bildar ofarliga produkter som sen sköljs bort när det regnar. Processen bygger på nanoteknik liknande den som används för självrengörande glas.

Specialbetongen är särskilt värdefull när det gäller att minska halterna av kväveoxider i stadsluft.

-Jag vill också framhålla att betong i sig är ett material som har många miljöfördelar, säger Rolf Skoog. Lång livslängd, bra energiegenskaper och att det är helt återvinningsbart, är bara några av dem.

-Ursprungligen hade vi tänkt bygga i trä, men på grund av att hotellet blir så högt blev betong det naturliga valet. Med specialbetong på fasaden förenar vi det bästa av två världar. Den kostar visserligen lite extra, men vi tycker att det är väl värt pengarna att bidra till en bra miljö i centrum, säger Christina Skoog, vd på Skoogs Fastigheter.