Saxborn - Rost

Henrik Saxborn, vd Castellum och Knut Rost, vd Diös. Foto: Castellum/Rost

Diös karta

Röda punkter befintliga fastigheter, gula punkter nya förvärv. Karta: Diös

Diös köper fastigheter av Castellum

Luleå En stor fastighetsaffär meddelades under tisdagen. Diös köper nio fastigheter i Luleå av Castellum, bland annat Shopping, Strand, Åhlénshuset, Vetenskapens hus och länsstyrelsen.

Fastigheterna i Luleå ingår i en större affär där Diös köper totalt 32 centralt belägna fastigheter i Luleå, Umeå och Sundsvall för 4,5 miljarder kronor. Fastigheterna överlåts den 1 februari 2017.

Samtidigt föreslår Diös styrelse en fullt garanterad nyemmission med företrädesrätt på 1,8 miljarder kronor för att finansiera förvärvet. 

- Att förvärva denna välskötta och centralt belägna fastighetsportfölj är en fantastisk möjlighet för oss. Vi stärker vår verksamhet och närvaro på viktiga tillväxtorter, i synnerhet i Umeå och Luleå där vi haft en ambition att växa under en längre tid, säger Knut Rost, vd för Diös.

I samband med tillträdet tar Diös över personal från Castellum. Förvärvet är villkorat av den extra bolagsstämmans beslut att genomföra företrädesemissionen. Konkurrensverket ska göra en sedvanlig konkurrensprövning av förvärvet.

Tidigare i år köpte Castellum Norrporten, som ägde bland annat Shopping och Strand, för 14 miljarder kronor. Den nya affären gör att Castellum har finansierat köpet av Norrporten, enligt Castellums vd Henrik Saxborn.

Castellum har nu bara en fastighet kvar i Luleå, Rättscentrum vid Loet.

Diös, som sedan tidigare äger Smedjan och nya Luleå Office Building (Teliahuset), blir helt dominerande när det gäller kommersiella fastigheter i centrala Luleå.

Annons
Annons